Door de landelijke netbeheerders TenneT en Gasunie is aan Ed Nijpels de studie Infrastructure Outlook 2050 aangeboden. Deze gezamenlijke studie geeft een toekomstbeeld van hoe het energiesysteem in Nederland en Duitsland goed en betrouwbaar kan blijven functioneren. Een goede samenwerkingen tussen beide partijen is essentieel voor de energietransitie en draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

De studie geeft inzicht in de beperkingen die er zijn voor een CO2 neutraal energiesysteem. Vooral de toenemende schommelingen in vraag en aanbod van energie spelen daar een belangrijke rol in. Uit de studie blijkt dat met naadloos afgestemd gas- en elektriciteitsinfrastructuren dit om te vangen is. Door beide netwerken aan elkaar te koppelen ontstaat er meer flexibiliteit die het energiesysteem nodig heeft.

Het verbaast ons niet dat waterstof daarin een belangrijke rol gaat vervullen. Veel waterstof wordt dan gemaakt uit (overschotten) van zon- en windenergie, ook wel power-to-gas (P2G) genoemd. Het is wél van belang dat er P2G-installaties dichtbij duurzame elektriciteitsproductie geplaatst worden. Hiermee kunnen forse uitbreidingskosten van het elektriciteitsnet worden voorkomen.


Bron: Tennet en Gasunie

Categorieën: Energiecentrale

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: