In de proeftuin bij EnTranCe worden drie waterstof CV-ketels getest met waterstofleidingsystemen van HSF. De resultaten moeten een veilige werking in woonwijken helpen garanderen en een grootschalige toepassing van waterstof mogelijk maken.

HSF heeft de afgelopen periode een proefopstelling van hun waterstofleidingsysteem aangelegd voor waterstof CV-ketels. De proefopstelling is neergezet bij EnTranCe op het terrein van de Hanzehogeschool Groningen. Er wordt binnenkort gestart met een drie maanden durende praktijktest met 3 CV-ketels. De test moet inzicht geven in: hoe werken ze in de praktijk en welke technische infrastructuur is nodig voor een veilige werking in de bebouwde omgeving. De uitkomsten worden primair benut voor de eerste waterstofwoonwijk van 100 woningen, Nijstad-Oost in Hoogeveen, waarvan de bouw al in 2021 moet starten.

De test vindt plaats in drie containers met CV-ketels die vanuit externe tanks van waterstof worden voorzien. De CV installaties hebben een zelfde leidinglengte, maar een verschillende binnenwerk, om zo variabel mogelijk testdata te kunnen vergaren. Ze zullen drie maanden met intermitterende cycli draaien. Hierbij wordt onder andere gelet op zaken die eventueel kunnen optreden bij het waterstoftransport, zoals drukverlies, lekkages en geluidseffect.

“Wij zijn blij dat we in dit testproject kunnen participeren”, zegt Alexander Barendregt, Project Manager bij HSF. “Het is een volgende stap in de transitie naar een aardgasloze energievoorziening en er is veel belangstelling voor deze praktijktest, ook vanuit het buitenland.”

Twee weken geleden hebben gecommuniceerd dat er financiële onzekerheid is over de vervolgstappen in het project Hydrogreenn Hoogeveen. Laten we hopen dat dit geen belemmering gaat veroorzaken voor het project.

Inkijk bij proefopstelling bij EnTranCe

Bron: HSF B.V.

Categorieën: Gebouwde omgeving

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: