ENGIE wil het gebruik van waterstof testen in een warmtekrachtkoppeling (WKK) centrale bij het Antwerpse INEOS Phenol. Tijdens het proefproject zal de aardgas geleidelijk vervangen worden door waterstof.

De WKK-centrale op het fabrieksterrein van INEOS Phenol is de eerste die gebouwd werd in België en beschikt over het ideale profiel om deze test te realiseren. Het doel van het proefproject van ENGIE en INEOS Phenol is om waterstof bij te mengen in de aardgastoevoer van een gasturbine. In eerste instantie met een volume van 10%, dat nadien verhoogd kan worden tot 20%. De tests gebeuren voorlopig nog niet met groene waterstof, maar met grijze waterstof. De proeven leveren daardoor nog geen geen vermindering van de CO2-uitstoot op, omdat bij de productie van waterstof uit aardgas direct CO2 vrij komt.

De expertise van beide bedrijven vullen elkaar goed aan in dit proefproject. ENGIE is verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en de exploitatie van de technologie. INEOS Phenol heeft ervaring in de behandeling van waterstof als grondstof voor zijn productieprocessen en beschikt ook over de nodige vergunningen om het waterstofproject te begeleiden. De bestaande WKK zorgt ervoor dat de gebruikte waterstof niet enkel elektriciteit, maar ook warmte oplevert en dat het totaal energetisch rendement voldoende hoog is.

Via testen op industriële schaal binnen een gezamenlijk onderzoeksproject willen ENGIE en INEOS Phenol een voortrekkersrol spelen in de energietransitie van de chemie-industrie. Deze praktische verkenning zal beide partners waardevolle inzichten en data verschaffen in het gebruik van waterstof in industriële installaties zoals het monitoren van het rendement en het meten van emissies tijdens de verbranding. Dit kan nuttige informatie opleveren voor de ontwikkeling van een volgende generatie branders. 

Cedric Osterrieth, CEO ENGIE Generation Europe, vertelt: “ENGIE gelooft in waterstof als belangrijke schakel naar een koolstofneutrale economie en wil met deze testen op industriële schaal een voortrekkersrol nemen, zowel op vlak van onderzoek als praktische uitvoering. We kunnen hierbij opnieuw rekenen op de expertise en ondersteuning van INEOS, een belangrijke partner voor ENGIE in de energietransitie. Dit proefproject zal ons betere inzichten geven in het gebruik van waterstof om koolstofuitstoot te verminderen en ons zo een stap dichter brengen naar een koolstofneutrale toekomst.”


Bron: Engie

Categorieën: Energiecentrale

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: