De Omaanse overheid, Hydrogen Oman (Hydrom), Port of Amsterdam, Zenith Energy Terminals en GasLog gaan gezamenlijk een studie uitvoeren voor de ontwikkeling van een toeleveringsketen voor vloeibare waterstof. Hiervoor hebben de partijen een Joint Study Agreement (JSA) ondertekend. De overeenkomst onderstreept de ambities van de partners om ’s werelds eerste vloeibare waterstof corridor op commerciële schaal te realiseren.

De partners gaan gezamenlijk onderzoeken wat er nodig is om een open access faciliteit voor het vloeibaar maken, opslaan en exporteren van waterstof te ontwikkelen in Oman. Daarnaast wordt ook gekeken naar speciale schepen voor het transport van vloeibare waterstof, momenteel onder ontwikkeling door GasLog. Het primaire doel van de overeenkomst is om een groene waterstofcorridor tussen Oman en Nederland te realiseren, met de terminal van Zenith Energy in de haven van Amsterdam als bestemming voor de import, hervergassing en verdere distributie van de in Oman geproduceerde waterstof. Deze waterstof is bestemd voor zowel afnemers in het Amsterdamse havengebied, als voor grote industrieën in het Europese achterland. De open-access faciliteit in Oman stelt het land ook in staat om kost-effectieve exportcorridors voor waterstof naar andere markten te verkennen.

Eerder dit jaar werd er een Memorandum of Understanding ondertekend door Port of Amsterdam met ACWA Power, GasLog en Zenith Energy Terminals met als doel de haalbaarheid van een vloeibare groene waterstofcorridor tussen de waterstofproductiefabrieken van ACWA Power en de Amsterdamse haven te gaan onderzoeken.

Oman richt zich op ontwikkeling van waterstof en gebruikt de natuurlijke omstandigheden van een overvloed aan zon en wind, om groene waterstof te produceren en zo de CO2 uitstoot te reduceren. Daarnaast is de geografische locatie van Oman optimaal om de Europese en Aziatische markten te bedienen. Hydrom leidt de ontwikkeling van de Omaanse waterstofsector en is verantwoordelijk voor onder andere het managen van de allocatie van land aan waterstofontwikkelaars en het overzien van de uitvoering van projecten. De open-access faciliteit voor het vloeibaar maken van waterstof kan door individuele projecten gebruikt worden voor export.

Het sterke potentieel van Oman en de unieke positie van Nederland als een toegangspoort tot de Europese markt, heeft tot een eerdere overeenkomst tussen beide landen geleid. Dit Memorandum of Understanding, getekend tijdens COP27, is gericht op het vooruitbrengen van de samenwerking om bedrijven te ondersteunen in het opzetten van import- en exportcorridors.


Bron: Port of Amsterdam

Categorieën: Beleid

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *