TNO en FME hebben onderzocht welke kansen er zijn voor de ontwikkeling van een Nederlandse productieketen voor elektrolysers. Een regionale kansenkaart en aanbevelingen in het eindrapport geven inzicht in de totstandkoming van een elektrolyser-industrie in Nederland.

Dit onderzoek kan gezien worden als een vervolg op de FME verkenning
Kansen voor Nederlandse Waterstof-Economie’ van vorig jaar. Deze publicatie stelt dat de kansen voor de Nederlandse maakindustrieproductie onder andere liggen op het gebied van componenten van electrolysers. Er zijn op dit moment ruim 70 Nederlandse bedrijven actief bij de ontwikkeling en productie van materialen en onderdelen voor elektrolysers. Individueel is hun positie nog bescheiden, maar als groep hebben ze de mogelijkheid om een nationale elektrolyser-industrie op te zetten concluderen de onderzoekers. De partijen hebben er baat bij om op ketenniveau samen te werken en te innoveren.

Regionale kansenkaart

Nederland is in het rapport opgesplitst in vier regio’s: Noord, Oost, Zuid en West. Per regio is gekeken naar bestaande bedrijven die een rol kunnen spelen bij de productie van elektrolysers. Al deze input is samengevoegd in onderstaande landelijke kansenkaart voor de Nederlandse maakindustrie.

De kansenkaart toont aan dat de Nederlandse maakindustrie veel potentieel heeft op het gebied van water-elektrolysers. Hotspots voor (potentiële) ontwikkeling en productie van stack-componenten zijn te vinden in Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant. Waarbij het zwaartepunt rond Arnhem (waterstoftechnologiecluster) ligt waar veel bedrijven gespecialiseerd zijn in materiaaltechnologie.

Benutten potentieel

In het eindrapport worden een aantal aanbevelingen gedaan om de kansen die er zijn ook daadwerkelijk te benutten. De vijf aanbevelingen zijn:

  • Versnel innovatie via vraagbundeling en een productie-proeftuin
  • Richt een landelijk ‘Elektrolyser Makersplatform’ op
  • Geef gezamenlijk richting aan innovatie en standaardisering
  • Stroomlijn bestuurlijke processen
  • Investeer in internationale samenwerking en een Nederlandse propositie

Om uitwerking te geven aan het onderzoek zullen FME en TNO daarom het initiatief nemen een Elektrolyser Makersplatform op te richten.

Het gehele rapport of een samenvatting is hier te downloaden.


Bron: TNO en foto van TNO, fotograaf Eric de Vries

Categorieën: Elektrolyse

2 reacties

Bas Kanters · 21 november 2020 op 20:02

Waarom er niet word gesproken over COP van elektrolyzers.
In hoeverre zijn er samenwerkingen over de laatste stand van de techniek.
Wij als KSP zijn nu een electrolyzer aan het ontwikkelen met een COP van 3 a 4.
Dwz 1 ampère er in 3 a 4 ampère er uit zou dit afdoende zijn voor investeringen.

Groeten van mijmerende Bas

Adrianus Vlasveld · 25 november 2020 op 19:00

Waarom niet net als altijd het geheel zelf te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: