TNO heeft een studie gedaan naar de kostprijs van hernieuwbare waterstof. Daarbij heeft het kennisinstituut zich gebaseerd op de input van een tiental bedrijven die in Nederland elektrolysefabrieken aan het ontwikkelen zijn.
De studie van TNO (RHYCEET1) maakt duidelijk dat het produceren van hernieuwbare waterstof in Nederland nu aanzienlijke kosten met zich meebrengt. De studie geeft een nuttig startpunt om tot kostprijsdaling te komen. De afgelopen jaren heeft het niet meegezeten; hierbij spelen de toegenomen kosten van elektriciteit, stijging van de nettarieven en hoge inflatie een rol.
Het onderzoek komt tot een kostprijs van € 13,69. Dit is een stuk hoger dan eerder onderzoeken die zijn gedaan naar de kostprijs van groene waterstof. Wat hierbij vooral opvalt is dat TNO rekent met een veel hogere UCC (Unit capital cost), ofwel de kostprijs van de installatie. Deze wordt volgens eigen zeggen van TNO mn. beïnvloed door de beschikbaarheid van (SDE++) subsidies.
NLHydrogen
NLHydrogen ziet de uitkomsten van de TNO-studie als een startpunt om tot kostprijsdaling te komen. Daarbij ziet de branchevereniging een analogie met de kostprijs van Wind op Zee. Deze bedroeg bij de eerste projecten in 2013 nog 17 ct/KWh, toen er weinig ervaring was en er nog veel technische risico’s waren. Een paar jaar later kwamen kostprijzen van 5,5 ct/kWh in beeld.
Bij hernieuwbare waterstof is er ook een aanzienlijk potentieel voor kostprijsverlaging. Om de kosten van groene waterstofproductie te verlagen, spelen velen factoren een rol. Dan gaat het bijvoorbeeld om de standaardisering van fabrieken, de seriematige productie van elektrolysers, kortere bouwtijden, een hoger omzettingsrendement, meer draaiuren (wat goed mogelijk is bij toename van het aandeel hernieuwbare elektriciteit) en aangepaste tarieven voor netkosten.
Hobbels wegnemen
NLHydrogen doet daarom een oproep aan de overheid op om de laatste regulatoire hobbels weg te nemen, aan de bedrijven om lef te tonen bij hun investeringsbeslissingen én aan overheid en bedrijven samen om een plan te ontwikkelen om de kostprijs te verminderen. Opdat Nederland een concurrerende positie kan innemen als het gaat om hernieuwbare waterstof.
Het rapport van TNO studie ‘Evaluation of the levelised cost of hydrogen based on proposed electrolyser projects in the Netherlands. Renewable Hydrogen Cost Element Evaluation Tool’ (RHyCEET)’ is hier te downloaden.
Bron: TNO en NL Hydrogen
0 reacties