Liander mag binnen een pilot in Lochem waterstof distribueren naar ongeveer tien huishoudens. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald in een gedoogbeslissing van 20 oktober 2022. De ACM vindt dat Liander heeft aangetoond dat de pilot voldoet aan de voorwaarden van het Tijdelijk kader waterstofpilots. Hiermee kan het proefproject met cv-ketels op waterstof eindelijk van start gaan.
Op dit moment bestaat er nog geen wettelijke basis voor activiteiten van netbeheerders op het gebied van waterstof. Waterstof gaat naar verwachting in de toekomst een belangrijke rol spelen in een duurzame energievoorziening. De ACM acht het daarom van belang dat netbeheerders ervaring op kunnen doen met de distributie van waterstof. De ACM biedt daarom netbeheerders, in afwachting van aanpassing van wet- en regelgeving, ruimte om binnen pilots ervaring op te doen met de distributie van waterstof in de gebouwde omgeving. De ACM biedt deze ruimte indien een pilot voldoet aan voorwaarden op het gebied van consumentenbescherming en veiligheid.
Consumentenbescherming
Contractopzet en looptijd en einde van de pilot
De contracten geven de afnemer voldoende zekerheid te geven voor de gehele duur van de pilot en bij beëindiging van de pilot. Bij een afnemer die zijn deelname aan de pilot opzegt, wordt de gaslevering hersteld indien de aansluitplicht voor gas nog geldt op zijn adres. Aan het eindvan de pilot wordt de situatie van voor de pilot kosteloos voor de afnemer hersteld.
Leveringszekerheid
In de pilot dienen voorzieningen te worden getroffen om de leveringszekerheid te garanderen. De leveringszekerheid ligt op eenzelfde niveau als dat bij de levering van aardgas het geval is.
Ombouw binnen-installatie
De ombouw van de binnen-installatie, de controle op de veiligheid ervan en het onderhoud ervan
wordt gedaan onder verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van één van de partijen die de
pilot organiseren.
Kosten en tarieven
De afnemer krijgt op duidelijke en begrijpelijke wijze vooraf uitgelegd welke kosten voor de afnemer zijn en welke voor de pilotpartijen. De afnemer betaalt gedurende de pilot in totaal voor zijn warmtevoorziening via waterstof niet meer dan de afnemer zou betalen voor de meest relevante alternatieve warmtevoorziening. De afnemer krijgt voor de hele duur van de pilot duidelijkheid over de kosten.
Veiligheid
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de voorwaarden op het gebied van veiligheid voor waterstofpilots neergelegd in twee richtsnoeren. Hierin is Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aangewezen als toezichthouder op de veiligheid van de waterstofdistributie bij pilots.
De ACM stelt vast dat SODM in het inspectierapport heeft geconcludeerd dat Liander voldoende
aannemelijk heeft gemaakt dat met de voorbereidende activiteiten in de initiatie- en opstartfase van het pilotproject de beoogde distributie van waterstof in de wijk Berkeloord zich ten minste op het niveau bevindt als het huidige veiligheidsniveau bij aardgas. Liander hanteert waar mogelijk vergelijkbare procedures en veiligheidstandaarden als voor aardgas en waar nodig houdt Liander rekening met de verschillen tussen aardgas en waterstof. Ook is sprake van aanvullende voorzorgmaatregelen. Hiermee voldoet Liander aan de normstelling voor de veiligheid van waterstofdistributie uit het Generiek richtsnoer waterstofveiligheid en het Aanvullend richtsnoer waterstofpilots in de gebouwde omgeving.
Bron: ACM © Foto Alliander
1 reactie
Anne · 2 november 2022 op 13:01
Eindelijk. Wanneer bij mij?