Vandaag heeft Toyota aangekondigd dat het haar nieuwe sedan ‘Crown’ ook gaat aanbieden in een waterstof aangedreven variant. Eerder werden al hybride aangedreven versies van de Crown gepresenteerd. Samen met de Mirai krijgt Toyota dan twee waterstof auto’s in het assortiment.

Voor de aandrijving van de FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) Crown wordt gebruik gemaakt van hetzelfde brandstofcelsysteem als de Mirai. Uitgerust met drie hogedrukwaterstoftanks (op 700 bar) en brandstofcellen is het volgens Toyota mogelijk om per waterstoftankbeurt van drie minuten ongeveer 820 kilometer te rijden. Dit is ruim 200 meer dan de actieraduis van de Mirai.

Het koppel stijgt vanaf het moment dat het gaspedaal wordt ingedrukt, waardoor de soepele toename van het vermogen mogelijk wordt die van een FCEV wordt verwacht, terwijl ook de rust en het rijcomfort van een elektromotor worden ervaren.

Stroomgenerator voor thuis

Nieuw is dat je het voertuig ook kan gebruiken als stroomgenerator. Hiervoor is een externe stroomaansluiting aanwezig. Hiermee kan je je huis en/of elektrische apparaten dus van stroom voorzien dat door de auto uit waterstof wordt geproduceerd. Een mogelijkheid dat Toyota tijdens races in Japan al eerder demonstreerde met de Mirai. Ideaal ook voor op de camping, onderweg of als noodstroom. Ook beschikt de auto binnenin het voertuig over een AC stroomaansluiting waar je apparatuur met een maximaal vermogen van 1500W op kan aansluiten.

Beschikbaarheid

De Crown FCEV is vanaf 13 november beschikbaar in Japan vanaf (omgerekend) ca 52.000 euro. De auto is in eerste instantie bedoeld voor de Japanse markt. Of en wanneer de Crown FCEV naar Nederland komt, is nog onbekend.


© foto’s Toyota

Categorieën: Auto

1 reactie

Arjan Faasse · 5 november 2023 op 09:17

Weer een stap in de goede richting met zo,n auto erbij ,hoe meer zulke auto,s er komen dan komen er ook meer tankstations en wordt het ook goedkoper beter beschikbaar ga zo door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *