Het prototype van de Toyota HiAce-bestelwagen met waterstofverbrandingsmotor, dat zaterdag werd onthuld, zal in eerste instantie worden gebruikt door bouwbedrijf CPB Contractors in Melbourne. Voor het tanken zal gebruik gemaakt worden van de tankfaciliteit in Toyota’s waterstoffabriek in Altona.

Toyota heeft de afgelopen jaren in de motorsportomgeving ervaring opgedaan in een Corolla met de waterstof verbrandingstechnologie. Hier is gewerkt aan het verfijnen van de technologie via de Super Taikyu-serie. De waterstofmotor is aan de voorkant van een commerciële HiAce bestelbus geïnstalleerd. In de vloer zijn drie waterstoftanks weggewerkt. Het voertuig zal door het ontsteken van het gecomprimeerde waterstofgas in de verbrandingsmotor een kleine hoeveelheid stikstofoxide-emissies produceren. De komende vier maanden worden er haalbaarheidstests op de openbare weg in Australië uitgevoerd.

LandCruiser op H2

Mitsumasa Yamagata, president van de waterstoffabriek van Toyota Motor Company, vertelde CarExpert dat het bedrijf al bezig is met het onderzoeken en ontwikkelen van waterstofverbrandingstechnologie voor auto’s zoals de iconische Toyota LandCruiser SUV.


Bron: Toyota

Categorieën: bestelbus

2 reacties

Anne van Dijk · 20 november 2023 op 13:23

Dit doet mij denken aan een oude Donald Duck
uit de jaren 50. Daar kreeg een rancher ook teugels i
n zijn eerste auto I.p.v. een stuur, omdat hij toch het
gevoel wilde hebben dat hij op een paard zat.
Even serieus: we hebben ook een stikstof probleem
in Nederland, dus liever geen verbrandingsmotoren
meer, al was het maar dat de wreld een suk stiller wordt.

Klaas Collet · 21 november 2023 op 10:17

Wat ben ik blij dat de potentie van waterstof steeds zichtbaarder word. Dat er in infrastructuren wordt geïnvesteerd en we op enige termijn helemaal afkunnen van de conventionele extreem vervuilende accu’s. Vervuilend in termen van het verkrijgen van grondstoffen, vervuilend in termen van vernietiging aan het einde van de levensduur. Ik hoop heel erg dat er vlot een zodanige infrastructuur ligt dat (auto) mobiliteit hier van kan profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *