Het dorp Winlaton, in noordoost-Engeland, krijgt een mengsel van 20% waterstof in zijn aardgasnetwerk. Dit is een vervolgstap op eerdere testen met bijmengen in een gesloten pijpleidingennetwerk. De proef van het HyDeploy-project in Winlaton zal tien maanden duren.

Eerste fase succesvol

Vorig startte het HyDeploy-project op het terrein van de Keele University in Staffordshire met het bijmengen van maximaal 20% waterstof aan aardgas. Het mengsel werd in een gesloten leidingnetwerk gebruikt om 100 huizen en 30 faculteitsgebouwen te verwarmen. De pilot was zeer succesvol. Het toont aan dat door het bijmengen de CO2 emissies van het verwarmen van de gebouwen tot 7% verminderd, terwijl de bewoners tegelijkertijd hun gastoevoer normaal kunnen gebruiken. En dit zonder dat er aanpassingen nodig zijn aan gasttoestellen of leidingen.

Opschaling

Vanaf volgende maand wordt er begonnen met de tweede fase van het project. In het dorp Winlaton gaat er een mengsel van aardgas met 20% waterstof door de openbare gasleiding. De huidige gastoestellen in het VK zijn ontworpen om te werken met een mengsel van maximaal 23% waterstof, dus verwachten ze geen problemen. Toch zullen vooraf alle gastoestellen van 668 huizen, een school en enkele kleine bedrijven uitvoerig getest worden. Na de pilot van tien maanden zullen de resultaten gedeeld worden.

“We zijn verheugd dat de HSE ons groen licht heeft gegeven voor de volgende fase van HyDeploy bij Winlaton. Het project zal meer essentieel bewijs leveren over de mogelijkheden om waterstof te mengen in het aardgasnetwerk in het Verenigd Koninkrijk, als opstap naar het koolstofvrij maken van warmte zonder verstoring voor klanten’

Tim Harwood, Head of Programme Management en H21 Project Director bij Northern Gas Networks

Bron: HyDeploy


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: