Het GroenvermogenNL R&D-consortium HyUSE heeft een subsidie toegekend gekregen van ruim 14 miljoen euro. De dertig samenwerkende partijen gaan de komende zes jaar het direct gebruik van waterstof in de industrie, zwaar transport en lokale energievoorzieningen onderzoeken.

Na de toewijzing aan HyTROS in september jl. is dit het tweede consortium dat aan de slag kan vanuit het Nationaal Groeifonds-programma GroenvermogenNL. HyUSE (Hydrogen technology development and assessment for accelerated use) is een consortium van dertig partijen: acht universiteiten, vijf hogescholen, drie onderzoeksinstituten en veertien industriële partners. Het doel van de partijen is om de komende zes jaar te onderzoeken hoe waterstof in de toekomst als brandstof in de industrie en de mobiliteitssector kan worden gebruikt. 

“Waterstof is bijzonder aantrekkelijk voor het verduurzamen van de moeilijk te elektrificeren, energie-intensieve industrie. Tegelijkertijd biedt waterstof een prima oplossing voor alle stand-alone toepassingen, zoals broeikassen. We gaan in dit consortium aan de slag met concrete cases: daardoor heeft het onderzoek meteen impact, en werkt als vliegwiel voor verdere toepassing van H2 in onze maatschappij!”

Sofia Derossi van GroenvermogenNL

Het consortium van HyUSE onderzoekt technologieën en toepassingen met een verwachte brede marktintroductie rond 2030. Ook verbeteringen van bestaande waterstofgebaseerde technologieën worden meegenomen. Naast ontwikkelen van waterstoftechnologie is de ontwikkeling van een innovatie-ecosysteem een belangrijk doel. Deze community gaat stakeholders in de waardeketen voor de toepassing van waterstof en andere hernieuwbare energiedragers, voorzien van betrouwbare informatie om investeringsbeslissingen te maken. 


Bron: GroenvermogenNL

Categorieën: Subsidie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *