Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), verzorgde de formele openingshandeling van de eerste Fountain Fuel zero-emissie energiestation in Nederland. In het energietankstation in Amersfoort kunnen zowel waterstof- als batterij elektrische vervoermiddelen terecht bij de waterstoftankpunten en elektrische laadpalen van Allego.

Fountain Fuel lanceerde vandaag haar allereerste zero-emissie energiestation in Amersfoort. Het bedrijf ziet dit als de kick-start van haar landelijk netwerk van zero-emissie energiestations. Ze verwachte elf stations tegen 2025 te exploiteren en door te groeien naar 50 in 2030. Het nieuwe tankstation in Amersfoort heeft een capaciteit van 1.000 kg waterstof per dag en eventuele opschaling is mogelijk. Het tankstation is op dit moment nog in testfase en wordt medio juni 2023 commercieel opengesteld.

In oktober 2022 werd er gestart met de bouw van volledig emissieloos tank-energiestation in Amersfoort. Na acht maanden van hard werken werd de opening groots gevierd. Op het terrein stonden allerlei waterstofvoertuigen van o.a. Opel, BMW, Hyundai en Toyota, zodat het publiek kon kennismaken met de mogelijkheden. De officiële openingshandeling werd verricht door Vivianne Heijnen door het tanken van een BMW iX5 hydrogen met de waterstofinstallatie van Linde Engineering. Deze installatie levert zowel 350 als 700 bar voor respectievelijk zware vervoersmiddelen en personenauto’s. Daarnaast zijn er op de locatie elektrische oplaadpunten van Allego aanwezig.

Extra subsidie beschikbaar gesteld

De staatssecretaris van I&W verraste het aanwezige publiek, dat er uit het klimaatakkoord van 2019 extra middelen worden vrijgemaakt voor waterstoftoepassingen op de weg en binnenvaart. Het kabinet heeft hiervoor 178 miljoen euro extra vrijgemaakt bovenop het al bestaande pakket van 22 miljoen euro. Hiermee onderschrijft het kabinet dat waterstof van onmisbare waarde is in de energietransitie van de vervoerssector.

Categorieën: Tanken

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *