In de gemeente Groningen rijden al veertien waterstof veeg- en vuilniswagens. Zij gaan het dit jaar uitbreiden met vijftien waterstofvoertuigen die geproduceerd worden in Noord-Nederland bij Hyzon Motors Europe B.V.

De gemeente Groningen streeft naar nul CO2-uitstoot in 2025 voor de binnenstad en in 2035 moet de hele gemeente CO2-vrij zijn. Groningen heeft meer dan 300 voertuigen in haar wagenpark die allemaal overschakelen naar duurzame alternatieve. De eerste veertien veeg- en vuilniswagens zijn omgebouwd op waterstof. Nog dit jaar worden er vijftien nieuwe waterstofvoertuigen toegevoegd aan het wagenpark.

De bestelling van 15 waterstofvoertuigen bestaat uit 10 emissievrije middelgrote en zware gemeentetrucks, waaronder water-, vuilnis-, haakarm- en kraanwagens, en vijf emissievrije bestelwagens. De levering van de eerste voertuigen wordt verwacht in het derde kwartaal van 2021 en de overige voertuigen eind 2021.

Vorige maand heeft de burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, zijn dienstauto tijdelijk ingeruild voor een duurzame waterstofauto. De Toyota Mirai wordt voor een proefperiode van 3 maanden gebruikt voor dienstreizen van het college van burgemeester en wethouders. Met zijn actieradius van ongeveer 650 km is hij geschikt voor dienstreizen door het hele land. Na de proefperiode wordt beoordeeld of hij in vaste dienst komt.


Bron: Hyzon

Categorieën: Vrachtauto

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: