Tot grote vreugde van de initiatiefnemers hebben ruim zeventig procent van bewoners en lokale ondernemers uit Stad aan ‘t Haringvliet zich achter het plan geschaard voor een overstap van aardgas naar waterstofgas of warmtepomp. Dat betekent dat er voldoende draagvlak is voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025.
In juni 2023 gingen bewoners van Stad aan ‘t Haringvliet massaal (opkomst 84,8%) naar de stembus voor een draagvlakmeting over aardgasvrij dorp. In totaal koos 77,6% voor het plan om de collectieve overstap naar groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. De uitkomst betekent dat het project verder gaat met de uitwerking van de beloften.
“Dit is een heel belangrijk moment in de energietransitie. De positieve uitkomst zorgt ervoor dat Stadtenaren een groot voorbeeld zijn voor de rest van Nederland en Europa.”
Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn
Uiterlijk 2030 aardgasvrij
Na de zomervakantie worden de beloften, die de initiatiefnemers hebben geformuleerd uitgewerkt. De beloftes zijn:
- Veilig of anders niet
- Altijd warm
- Betaalbaar
- Groen
- Het mag
- Het kan
- Vertaalbaar
Als aan alle beloften is voldaan, wordt in de winter van 2024 het ombouwplan van aardgas naar waterstof gemaakt. Naar verwachting worden in de zomer van 2025, maar uiterlijk in 2030, de bestaande aardgasaansluitingen omgebouwd naar waterstofaansluitingen. Dan is Stad aan ’t Haringvliet het eerste dorp in Nederland dat met groene waterstof wordt verwarmd. Uniek in Nederland en zelfs in Europa. Of het zover gaat komen zal het komend halfjaar duidelijk worden. Stad rekent namelijk op volledig door de overheid gefinancierde overstap en een vastgelegde maximale waterstofprijs voor 15 jaar.
Korte reportage van Een Vandaag over de uitkomst van draagvlakmeting
Vaststelling uitslag en bezwaarperiode
De uitkomst van de draagvlakmeting is nu nog voorlopig en wordt in september vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna volgt een periode van drie maanden waarin inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bezwaar kunnen maken. Het bezwaar kan net zoals bij normale verkiezingen officieel alleen gaan over het proces van de draagvlakmeting.
Bron: Stad aan ‘t Haringvliet
0 reacties