Uniper Energy Storage is van plan zoutcavernes te gebruiken voor de grootschalige opslag van waterstof in Noordwest-Duitsland. De oorspronkelijk voorziene opslagcapaciteit zal 250 tot 600 GWh bedragen. Deze capaciteit moet eind 2030 beschikbaar zijn voor de markt. Daarvoor worden momenteel bestaande locaties en potentiële nieuwe locaties langs het geplande Duitse waterstofkernnetwerk in detail geanalyseerd.
Een stabiele en betrouwbare levering van waterstof aan de markt met fluctuerende productie is vanaf 2030 volgens Uniper alleen mogelijk als er de komende jaren grootschalige waterstofopslagfaciliteiten komen. Daarvoor moeten bestaande ondergrondse installaties snel worden omgebouwd om aan de vraag te voldoen en nieuwe installaties worden gebouwd. Tegelijkertijd moeten de aardgasopslagen de komende jaren de leveringszekerheid op peil houden. Daarom wil Uniper waterstofopslagfaciliteiten bouwen in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen langs het Duitse waterstofkernnetwerk. Tegen 2030 wil Uniper een totale capaciteit van 250 tot 600 GWh aanleggen.
“In de toekomst willen we een nog grotere rol spelen bij het versnellen van de energietransitie in Europa en tegelijkertijd de leveringszekerheid waarborgen. We hebben in totaal meer dan 80 TWh ondergrondse gasopslagcapaciteit voor aardgas in Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarmee is Uniper een van de grootste opslagoperators van Europa. Een deel van onze opslagcapaciteit willen we herbestemmen en nieuwe opslagfaciliteiten bouwen. Dit zal ons in staat stellen om hernieuwbare energie in de vorm van waterstof op te slaan voor industrieën die moeilijk te elektrificeren zijn en mogelijk later voor langdurige energieopslag”
Doug Waters, Managing Director van Uniper Energy Storage
Pilotprojecten voor ondergrondse waterstof opslag in Duitsland
In Krummhörn en Bierwang is Uniper al begonnen met de waterstofopslagprojecten: Hydrogen Pilot Cavern (HPC) en Hystorage. Beide projecten dienen om commerciële opslagprojecten voor te bereiden. Tegen 2025 zal het HPC-proefproject naar verwachting resultaten opleveren over de manier waarop commerciële waterstofopslagsystemen kunnen worden geïmplementeerd. Vervolgens is het plan om deze locatie commercieel verder te ontwikkelen met een opslagcapaciteit van 250 GWh en kan dan in 2029 in gebruik te genomen worden.
Marktverkenning
Om de vraag naar de benodigde waterstofopslagcapaciteit beter te kunnen voorspellen, is Uniper Energy Storage gestart met een uitgebreide marktconsultatie. De resultaten, die eind maart 2024 worden verwacht, zullen als verdere basis dienen voor de concrete uitbreidingsplannen voor waterstofopslaglocaties en voor het vraaggestuurd aanbieden van waterstof opslagproducten in de toekomst.
Bron: Uniper Energy Storage
0 reacties