Ansaldo Energia en ENGIE hebben een contract getekend voor een technische upgrade van de Maxima-centrale in Lelystad. De centrale krijgt een hoger rendement, meer vermogen, hogere flexibiliteit en zal ook geschikt worden voor het gebruik van waterstof.

Over twee jaar begint de verbouwing van de Maxima-centrale van ENGIE. De centrale in Flevoland heeft nu nog twee eenheden met een vermogen van 440 MW. Ansaldo Energia gaat de innovatieve MXL3 upgrade op een GT26 gasturbine voor het eerst uitvoeren in Lelystad. Na de verbouwing heeft de centrale de beste gasturbinetechnologie in zijn klasse en levert tot 35 MW meer vermogen. Volgens ENGIE zal de centrale een rendement van 60% hebben. De hogere efficiëntie resulteert in een besparing van 40.000 ton CO2 op jaarbasis, afhankelijk van het exploitatieprofiel.

Maar de grootste verandering die de verbouwing mogelijk maakt is een gedeeltelijke overstap naar waterstof. Het is straks mogelijk om waterstof bij te stoken tot 50%, zonder extra wijzigingen aan de gasturbinehardware. Daarnaast wordt het onderhoudsinterval verlengd tot 40.000 equivalente bedrijfsuren. 

Het upgrade van de Maxima-centrale is nodig voor de niet regelbare duurzame bronnen als zon- en windenergie op te vangen. De centrale kan na het upgrade snel vermogen op- en afregelen en daarmee inspelen op de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van zon- en windenergie. Door deze flexibiliteit en de mogelijkheid om waterstof te gebruiken vormt de centrale een goede aanvulling op duurzame energie.

“De implementatie van de geavanceerde H-Klasse technologie in de bestaande F-Klasse units zal onze klanten in staat stellen om een steeds veeleisendere energiemarkt bij te houden. Dit bewijst ook de inzet van Ansaldo Energia om de gasturbinevloot op de lange termijn te ondersteunen met alle nieuwe technologie zodra deze beschikbaar is. Sterker nog, we zijn trots op het vertrouwen dat ENGIE in Ansaldo Energia stelt”.

Giuseppe Marino, CEO van Ansaldo Energia

Bron: ENGIE

Categorieën: Energiecentrale

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: