De afgelopen dagen heeft het Poolse bedrijf Solaris verschillende belangrijke orders op de Italiaanse markt binnengehaald. Eén daarvan is een groot contract voor de levering van waterstofbussen aan Venetië. Het transportbedrijf Azienda Veneziana della Mobilita (AMV) heeft in totaal 90 Solaris-bussen op waterstof besteld, waarvan 75 de 12-meterversie en 15 gelede bussen.

Venetië is een stad die zich inzet voor de ontwikkeling van emissievrije mobiliteit, niet alleen door de aanschaf van batterijbussen, maar ook door bussen op waterstof. AVM heeft onlangs een bestelling geplaatst voor 75 stuks van de 12 meter lange Urbino-waterstofbussen en 15 gelede Urbino 18-waterstofbussen van Solaris

2025

Volgens de overeenkomst zullen deze voertuigen vanaf november 2025 geleidelijk aan Venetië worden geleverd en zullen de leveringen in de eerste weken van 2026 worden afgerond. Overigens rijden er al 30 elektrische Solaris Urbino 12-bussen op batterijen en 4 Urbino 12 op waterstof in en rond Venetië.

350 km actieradius

Solaris Urbino-waterstofbussen zijn volledig emissievrije voertuigen die waterstof als energiebron gebruiken, omgezet in elektrische energie. Een van de voordelen van waterstofbussen, naast hun emissievrije en stille werking, is hun grote actieradius op één tankbeurt. Met ongeveer 35 kg waterstof voor een bus van 12 meter en 50 kg voor een geleed voertuig kunnen deze bussen minimaal 350 km afleggen.

Optie voor meer leveringen

Volgens het contract kan de bestelling van 90 waterstofbussen met een optie worden uitgebreid, wat een extra bestelling zou kunnen betekenen van 13 bussen van twaalf meter en 5 gelede versies.

Op de foto (van links naar rechts): Luigi Brugnaro – de burgemeester van Venetië, Giovanni Seno – algemeen directeur van ACTV, Renato Boraso – wethouder voor Mobiliteit, Michele Zuin – wethouder voor deelnemende bedrijven van de gemeente Venetië, Luca Scalabrin – voorzitter ACTV, Paolo Pettinelli – Voorzitter AVM Holding bij de ceremoniële overdracht van vier Solaris Urbino 12 waterstofbussen.


Bron en © foto: Solaris

Categorieën: Bussen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *