Port of Amsterdam heeft samen met ACWA Power, GasLog en Zenith Energy Terminals een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met als doel de haalbaarheid van een vloeibare groene waterstofcorridor tussen de waterstofproductiefabrieken van ACWA Power en de Amsterdamse haven te gaan onderzoeken.

ACWA Power is ‘s werelds grootste particuliere waterontziltingsbedrijf en pionier op het gebied van groene waterstof. Het bedrijf wil een grote producent van groene waterstof worden en ontwikkelt op dit moment verschillende productiefaciliteiten, waaronder het NEOM Green Hydrogen Project. Een deel van de geproduceerde waterstof wordt bestemd voor export, met een specifieke focus op de Europese markt.

De MoU bouwt voort op een eerder getekende overeenkomst tussen Saoedi-Arabië en de Nederlandse overheid, met als doel de samenwerking op het gebied van onder andere energietransitie en waterstof te versterken en internationale toeleveringsketens op te zetten. De partners zijn overeengekomen om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar het opzetten van een handelscorridor voor vloeibare groene waterstof tussen de productielocaties van ACWA Power en de haventerminal van Zenith in de Amsterdamse haven.

“Wij geloven dat groene waterstof een belangrijke rol speelt in de wereldwijde uitdaging om CO2 uitstoot te verminderen, maar het zal een gezamenlijke en grensoverschrijdende inspanning vergen om het potentieel ervan te realiseren. Met deze MoU willen de partners een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde energietransitie, door zich te richten op de ontwikkeling van corridors voor vloeibare waterstof die kunnen voorzien in de lokale vraag en die de Amsterdamse haven zullen gebruiken als toegangspoort tot de Europese markt.”

Dorine Bosman, Chief Investment Officer Port of Amsterdam

Bron: Port of Amsterdam

Categorieën: Waterstof transport

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *