Na maanden hard werk heeft het TU Delft Hydro Motion Team het ontwerp onthult van hun nieuwste foilende waterstofboot. Het thema van de presentatie was ‘Turning the Tide’. Nu het ontwerp af is, kan het team de boot echt gaan bouwen om komende zomer deel te nemen aan het wereldkampioenschap in Monaco.

Elk jaar gaat het studententeam de uitdaging aan door in één jaar tijd een innovatieve boot op duurzame energie te ontwerpen, bouwen en racen. Het team bestaande uit 23 studenten borduurt voort op de ingeslagen weg van de foilende waterstofboot van het team van vorig studiejaar. Zij behaalde daarmee een tweede positie in Monaco. Afgelopen week presenteerde het huidige studententeam het nieuwe ontwerp waarmee ze de Monaco Open Sea Class in juli 2023 willen gaan winnen. Belangrijk onderdeel van het ontwerp zijn de hydrofoils ook wel draagvleugels genoemd die zorgen dat de boot kan foilen, hierdoor komt de boot grotendeels uit het water waardoor de boot sneller en met minder brandstof kan varen.

De Monaco Open Energy Boat Challenge wordt gehouden op open zee. Door de draagvleugelconstructie wordt de boot uit het water getild, waardoor het minder last heeft van de golven. Er ontstaat een vliegende waterstofboot die bestand is tegen de golven die de balans van de boot kunnen verstoren. Het huidige studententeam heeft in het nieuwe ontwerp een aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van vorig jaar. De aanpassingen zijn onder andere:

  • Nieuw ontwerp van de batterij, die ook lichter is en betere aansturing van de motor
  • De stutten worden korter om stabieler te kunnen foilen, waarbij de hydrofoils herontworpen zijn en lichter uitgevoerd worden
  • De motor mount en stuurkabels worden lichter
  • Aanbrengen van een dodemanskoord in de boot waardoor er geen drie maar twee personen in de boot hoeven te zitten. Door een persoon minder kunnen de brandstofcel en de tanks beter gesitueerd worden, waardoor de boot smaller wordt.

“De afgelopen 17 jaar hebben we geweldige boten gebouwd die varen op duurzame energiebronnen. We wilden de maritieme industrie inspireren tot een duurzamere toekomst. Maar nu, met ons ontwerp,  willen we meer dan inspireren. Iedereen weet nu dat er moet worden veranderd, het is nu tijd voor actie binnen de maritieme industrie. Met dit ontwerp is het nu tijd ‘to turn the tide’.”

Isabelle de Bruijn, Team Manager van TU Delft Hydro Motion Team

Bron: TU Delft Hydro Motion Team

Categorieën: Scheepvaart

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *