De nieuwste waterstof innovatie van Bredenoord is de Hydrogen Power. Een waterstofaggregaat met daarin brandstofceltechniek en een batterypack. De Hydrogen Power is even stabiel en flexibel als een standaard dieselaggregaat en heeft een vermogen van 35 kVA . De behuizing is ontworpen door studenten van de opleiding werktuigbouwkunde van hogeschool Windesheim.

De robuustheid en betrouwbaarheid van een dieselaggregaat vertalen naar een waterstofaggregaat voor tijdelijke stroom. Dat is de uitdaging waarmee Bredenoord twee jaar geleden aan de slag ging. Een multidisciplinair team, waarin alle benodigde expertises werden gebundeld, ging met de uitdaging aan de slag. In 2009 had Bredenoord al een waterstofaggregaat ontwikkelt; de Purity.

“We hebben de Purity uit elkaar gehaald en doorontwikkeld naar een moderne machine. Het fijne van deze aanpak was dat we gelijk praktisch aan de slag gingen door dingen te bouwen, waarbij we de opgedane kennis direct konden toepassen. Merkten we dat iets niet helemaal lekker liep of dat we nog een eigenschap misten, dan demonteerden we de installatie en bouwden we iets nieuws”.

Franz Hullegie, International Business Manager en Manager Business Development bij Bredenoord
Omvormer

Brandstofcellen leveren gelijkstroom op, terwijl de uiteindelijke afnemer doorgaans wisselstroom gebruikt. Het nieuwe waterstofaggregaat moest daarom tevens een omvormer bevatten. Het aggregaat moest uiteraard ook zo gebruiksvriendelijk mogelijk worden. De omvormer zorgt er daarom voor dat de gelijkstroom wordt omgezet naar een wisselspanning. Dit, in combinatie met de batterijen, maakt dat het gebruikskarakter van het vertrouwde dieselaggregaat wordt geëvenaard.

Samenwerking met studenten

Twee teams van studenten van de opleiding werktuigbouwkunde van hogeschool Windesheim hebben zich over de behuizing gebogen. Aan hen werd gevraagd om van begin tot eind een moderne behuizing te ontwikkelen die niet leek op de behuizing van de dieselaggregaten, maar wel voldeed aan alle eisen. In samenwerking met het waterstofteam kwam het eisenpakket waaraan het ontwerp moest voldoen tot stand. Met als resultaat een unieke maar ook typische Bredenoord behuizing.

Technische specificaties

Bron: Bredenoord

Categorieën: Aggregaat

2 reacties

Tom Cats · 7 juni 2021 op 11:20

Mag ik vragen als leek is het moeilijk in te schatten, maar wat kan hier zoal op draaien?
Een huishouden, een feesttent met verlichting, koelinstallatie, bars met koeling, muziekinstallatie van een band.
Ik verneem graag van u.
Tom

    Erwin Geurts · 9 juni 2021 op 13:44

    Het aggregaat levert 35kVA ofwel 35kW. Het gemiddelde vermogen is 10kW, ofwel 5 waterkokers of 2 inductie kookplaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *