Studenten van de TU Delft hebben een wereldprimeur behaald met hun waterstofboot die vliegt over de golven. Dit was nog nooit eerder vertoont. Door grote opgelopen schade in de elektrische systemen op de tweede dag, konden ze helaas de andere dagen niet meer meedoen aan de wereldkampioenschappen in Monaco.

Afgelopen weekend werd de 8e Monaco Energy Boat Challenge gehouden. TU Delft Hydro Motion deed met hun eerste vliegende waterstofboot mee in de Open Sea Class. De wedstrijd is verdeeld over drie dagen met iedere dag een ander wedstrijdonderdelen: wendbaarheid, sprint en uithoudingsvermogen.

Eerste race goed doorstaan

De eerste dag was de wendbaarheidsrace waarin de volgende vijf manoeuvres uitgevoerd werden: aan bakboord en stuurboord aanleggen, een draai van 360 graden maken, achteruit tussen twee kades varen en een lijn aan een boei vastpakken. Er werd een tijd van 8 minuten en 44 seconden neergezet en 100 gram waterstof verbruikt. Dit was niet de winnende tijd, maar een keurige prestatie voor een boot die ontworpen is voor de lange afstand race.

Als voorbereiding van de tweede dag werden er ook op de eerste dag vliegtesten gedaan tijdens de Sea Trials. De golven waren veel hoger dan in de Nederland wateren, dus op basis van de test konden wat aanpassingen aan de gains van het hoogteregelingssysteem gedaan worden om stabieler te kunnen vliegen tijdens de race van morgen. 

De fatale klap op tweede dag

Na een goede start van de coastal challenge, het tweede onderdeel van de kampioenschappen, klapte de vliegende waterstofboot hard op het water tijdens een ongelukkige landing. Hierdoor ontstond er een probleem in de zogenaamde wizard box. Dit is een belangrijk elektronica onderdeel dat de spanning regelt. Met als gevolg dat de boot niet meer verder kon en teruggesleept werd naar de haven van Monaco.

Nacht doorhalen om schade te herstellen

Het was een harde klap voor het team, maar iedereen zette de schouders eronder om de oorzaak te achterhalen en de schade te herstellen. De box is een van de meest complexe elektrische systemen in de boot. Helaas hadden ze op dat moment niet de middelen om de boot in Monaco te repareren. Ze moesten de strijd op het wereldkampioenschappen staken.

“We zijn erg ontdaan en balen dat we de race niet kunnen uitvaren. Toch zijn we trots op de teamprestatie die we hebben neergezet door de eerste vliegende waterstofboot ter wereld te maken”.

Simone Vis, team manager
Categorieën: Scheepvaart

1 reactie

pivot · 23 juli 2021 op 23:10

Hеy there! This is my fіrst visіt to your blog!
We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the sаme niche.

Your bloɡ provided us beneficial information to work on. You have done a marvelⅼous job!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *