Deze week werd op Groningen Airport Eelde de eerste Ground Power Unit (GPU) op waterstof onthuld. GPU’s zijn aggregaten die worden ingezet om vliegtuigen aan de grond van stroom te voorzien. Een dieselaggregaat is omgebouwd door Holthausen Clean Technology naar waterstof. De GPU wordt naar certificeringsgoedkeuring op de luchthaven ingezet.

Initiatiefnemer Groningen Airport Eelde werkte nauw samen met New Energy Coalition, Provincie Drenthe, KLM Equipment Services, HyTrEc2, de Rijksuniversiteit Groningen, en Holthausen Clean Technology om de GPU op waterstof te realiseren. Holthausen heeft een groot aandeel gehad in het ombouwen van de diesel-GPU naar waterstof-GPU. Nu de GPU is gerealiseerd wordt het certificeringsproces gestart, zodat deze zo snel mogelijk ingezet kan worden tijdens de grondafhandeling van vliegtuigen op de noordelijke luchthaven.

Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn GPU’s verantwoordelijk voor 10% van de totale luchtvaartemissies. Op Eelde zijn er drie dieseluitvoeren waarvan er dan 1 vervangen wordt door een apparaat die geen CO2, stikstof en fijnstof uitstoot. Er zijn geen technische details beschikbaar van de retrofit waterstof GPU.


Bron: Groningen Airport Eelde

Categorieën: Aggregaat

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *