De waterstoftruck van Gaussin is de eerst en enige rallytruck die met een emissievrije aandrijflijn deelneemt aan de Dakar rally. Tijdens de rally rijdt er een mobiele waterstoftankinstallatie mee, de Smart Bivouac.

Gaussin neemt als eerste deel aan het Dakar klassement voor T1-U prototypes. Het is daarin ook de enige deelnemer. De waterstof-elektrische truck is uitgerust met twee 300 kW (408 pk) motoren en 380 kW aan brandstofcellen. Daarnaast ligt er 82 kW aan accu’s in de rallytruck. Dat laatste is nodig voor wanneer er piek vermogen gevraagd wordt. Aan boord is 80 kilo waterstof waarmee Gaussin verwacht etappes tot 250 kilometer te kunnen uit rijden. Mocht dat niet lukken, dan is er een servicetruck die in 20 minuten waterstof kan bijvullen en koelen. Bijzonder is dat de truck goedgekeurd is voor rijden de openbare weg.

De H2 racing truck is een door Pininfarina ontworpen 4×4 rallytruck die een voorbode is van een range aan waterstof- elektrische wegtransport voertuigen van Gaussin die later in 2022 op de markt komt. Het zal dan gaan om een serie trucks met een actieradius tot maar liefst 800 kilometer in verschillende configuraties, namelijk als trekker, als distributievoertuig en als autonoom voertuig

Het Franse truckmerk ziet de rally als de ideale gelegenheid om de betrouwbaarheid van de waterstof techniek te bewijzen. Dat Gaussin daarvoor de zwaarste rally ter wereld heeft geselecteerd getuigt van veel moed. Het bedrijf is zelfs officieel partner van de Dakar Rally 2022 geworden.

Bron: Gaussin

Categorieën: Vrachtauto

1 reactie

Jos van Stratum · 10 januari 2022 op 20:06

Ik ben er stil van…..
Ik wist niet wat ik zag. Hoezo al een truck op H2 die ook al deze zware omstandigheden kan doorstaan.
Wat een geweldige uitdaging hebben jullie ondergaan. Ik weet hoeveel erbij komt kijken.
Niet normaal.
Als verfend voorvechter van de Toyota Mirai (Ebby Road ->Used Hydrogen Cars) wens ik jullie heel veel succes met deze pioniersrol die jullie op je hebben genomen.
Als jullie volgend jaar nog een stoel over hebben koop ik mij graag in (spreek alleen geen Frans☹️)

Chapeau, chapeau, chapeau 🤜🤛

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: