Vopak wil meebouwen aan een drijvend, milieuvriendelijk datacenter in Singapore. Daarvoor heeft het bedrijf een intentieverklaring getekend met Toll Group en Keppel Data Centers. Voor de koeling en stroom moet het complex gebruikmaken van zeewater, vloeibaar gas (LNG) en mogelijk waterstof.

Met de groeiende wereldwijde vraag naar datacenters is het FDCP-concept (Floating Data Center Park) van Keppel Data Centers een milieuvriendelijke manier om aan de groeiende behoeften van de digitale economie te voldoen. Datacenters verbruiken aanzienlijke hoeveelheden energie voor koeldoeleinden. Een drijvend datacenter gebruikt zeewater voor koeling en is veel energiezuiniger dan conventionele datacenters op het land. Het vermijdt ook het gebruik van drinkbaar of industrieel water in koeltorens, wat doorgaans resulteert in aanzienlijk waterverlies door verdamping. Bovendien maken FDCP’s waardevolle grond vrij voor ander gebruik, waardoor het een bijzonder aantrekkelijk is voor dichtbevolkte gebieden.

Keppel Data Centers Holding Pte Ltd heeft afzonderlijke MOU’s ondertekend met respectievelijk Toll Group en Royal Vopak om de haalbaarheid te onderzoeken van de ontwikkeling van een FDCP en LNG-to-power-infrastructuur in Singapore. Keppel en Vopak voeren een haalbaarheidsstudie uit die de commerciële haalbaarheid gaat beoordelen van het opzetten van LNG en mogelijk waterstofinfrastructuur voor de energie- en koelinstallaties op de FDCP.  De verkenning van waterstofinfrastructuur maakt deel uit van de strategie van Keppel om te werken aan het koolstofarm maken van haar activiteiten.

De FDCP wordt beschouwd als de eerste in zijn soort en is bedoeld om het energieverbruik te optimaliseren door de integratie van LNG en mogelijk waterstofinfrastructuur voor energieopwekking ter plaatse. 


Bron: Vopak

Categorieën: Waterstof

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: