In het Schotse Glasgow zal straks ‘s werelds grootste vloot van op waterstof aangedreven vuilniswagens rond rijden. De gemeenteraad van Glasgow heeft het financieringsplan goedgekeurd. Ook in Nederland zijn er in Oosterhout plannen om alle gemeentelijke vuilnis- en veegwagens op waterstof te laten rijden.

Glasgow in 2030 CO2-neutraal

De gemeenteraad van Glasgow heeft 19 waterstof vuilinzamelingsvoertuigen besteld om de stad in 2030 CO2-neutraal te maken. Voor de aanschaf van de vuilniswagens is een toewijzing ontvangen van £ 7 miljoen (€ 8,2 mln) uit het climate emergency capital fund.

Een vuilniswagen met brandstofcel kan in minder dan tien minuten worden bijgetankt met 30 kg waterstof. Met een volle tank aan het begin van een dienst kan een vuilniswagen 125 kilometer rijden en ongeveer 3.000 bakken liften. Dat is een stuk beter in vergelijking met batterij-elektrische wagens.

“Glasgow loopt nu sterk voorop in veranderingen die gericht zijn op het verwijderen van koolstof uit ons transportsysteem. Ik ben vooral blij dat er zoveel wordt geïnvesteerd in de modernisering van onze reinigingsdienst met de aankoop van 19 afvalvoertuigen op waterstof.”

George Gillespie, uitvoerend directeur van de gemeenteraad van Glasgow
Oosterhout

Het college van B en W is Oosterhout heeft ook de wens om het wagenpark van de gemeente Oosterhout zoveel mogelijk te laten rijden op waterstof. Hierbij is het de bedoeling bij vervanging van een voertuig gebruik te gaan maken van waterstof. Het wagenpark beslaat dertig tot 35 voertuigen, zoals vuilnis- en veegwagens. 


Bron: Glasgow Standard en BN de Stem

Categorieën: Vrachtauto

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *