De grote sleepboten die in de haven van Leith opereren ontvangen duurzame energie als ze aangemeerd zijn. De groene waterstof zal worden geproduceerd uit gezuiverd afvalwater van een nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie en een eletrolyser. Het project wordt uitgevoerd door Forth Ports, Waterwhelm, Logan Energy en PlusZero. De proef met duurzame walstroom zal een jaar duren.
“Onze sleepvloot maakt momenteel gebruik van dieselgeneratoren om elektriciteit te leveren wanneer deze in de haven ligt aangemeerd. Dit nieuwe groene waterstofsysteem laat zien hoe sleepboten of andere schepen volledig emissievrij kunnen zijn terwijl ze aangemeerd liggen. Het project zal ook dienen om onze kennis en ervaring met het werken met waterstof te verbreden. We kijken ernaar uit om in het voorjaar met onze partners aan dit project te beginnen.”
Alasdair Smith, commercieel directeur van Targe Towing, onderdeel van de Forth Ports-groep
Het door de Britse regering gesteunde project integreert waterzuivering, gebruik van afvalwarmte en waterstofproductie om grote sleepboten van Targe Towing aan te drijven. De schepen zullen de waterstof echter alleen gebruiken voor walstroom terwijl ze in de haven liggen. De huidige vervuilende dieselgeneratoren zijn dan niet meer nodig.
Afvalwater van een nabijgelegen afvalwaterzuiveringsinstallatie wordt verwerkt met behulp van de technologie van Waterhelm om herbruikbaar water te produceren. Het water ondergaat elektrolyse via de systemen van Logan Energy om groene waterstof te genereren. De waterstof wordt vervolgens gebruikt als schone brandstof voor de door waterstof interne verbrandingsmotor (HICE) aangedreven generator van PlusZero Power. In het persbericht wordt niet aangeven welke hernieuwbare energie gebruikt wordt in het productieproces.
Bron: Logan Energy
0 reacties