De technologiegroep Wärtsilä en WEC Energy Group hebben met succes de mogelijkheden getest van een Wärtsilä-motor die draait op een brandstofmengsel dat voor 25% uit waterstof bestaat. In een onlangs uitgebracht rapport bevestigde de analyse van Electric Power Research Institute (EPRI) de haalbaarheid van het mengen van waterstof met aardgas voor gebruik in een bestaande Wärtsilä-motor. 

Wärtsilä is een pionier op het gebied van de adoptie van waterstof en samen met hun klant WEC Energy Group hebben ze met succes waterstofmengseltests voltooid op een ongewijzigde Wärtsilä 50SG-motor. De driedaagse testperiode, die in oktober 2022 werden voltooid, werden uitgevoerd in de 55 MW A.J. Mihm-energiecentrale van WEC Energy Group in Michigan. Gedurende de testperiode bleef de Wärtsilä-motor stroom leveren aan het net, waarbij een belasting van 95% werd bereikt met een waterstofmengsel van 25%. De efficiëntie van de motor werd verbeterd en de uitstoot van broeikasgassen werd verminderd, terwijl de NOx-uitstoot in overeenstemming bleef. De onderzoekers geven aan dat een motorbelasting van 100% haalbaar was met een 17% waterstofmengsel.

“Deze tests leveren duidelijk bewijs dat de motortechnologie van Wärtsilä toekomstbestendige vermogensoplossingen kan leveren die een enorme bijdrage leveren aan koolstofvrije activiteiten. De resultaten van de tests met een waterstof/aardgas gemengde brandstofmix zijn uitstekend. We verwachten tegen 2026 een motor- en energiecentraleconcept voor gebruik met pure waterstof beschikbaar te hebben”.

Anja Frada, Chief Operating Officer, Wärtsilä Energy

De tests werden gevalideerd door het EPRI, die de beoordeling leidde en bevestigde dat het mengen van waterstof met aardgas voor gebruik in bestaande Wärtsilä-motoren haalbaar, veilig en betrouwbaar is. Het EPRI-rapport stelt dat deze klasse van motoren een hoger rendement behoudt in vergelijking met gasturbines met een eenvoudige cyclus terwijl waterstof wordt meegestookt, wat resulteert in een lagere relatieve CO2-uitstoot.


Bron: Wärtsilä

Categorieën: Energiecentrale

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *