Waterstof is een gas dat bestaat uit louter waterstofmoleculen. Chemici schrijven waterstof als H2 omdat het gas uit moleculen van 2 waterstofatomen bestaat.

In de natuur op aarde komt waterstof nauwelijks voor. Maar dat is op de zon wel anders. Maar liefst 91% van de zon bestaat uit waterstof!

Licht maar brandbaar

Waterstof is lichter dan lucht, en daarom werd het in het verleden veel gebruikt om ballonen en zeppelins  te laten zweven. Aan de andere kant is waterstof ook zeer brandbaar. In de praktijk bleek de combinatie zeppelin-en-waterstof daardoor geen goede.

De brandbaarheid van waterstof maakt het echter prima geschikt als energiedrager. Voor de komst van ons Gronings aardgas werd al gekookt en verwarmd op ‘ stadsgas, een mix van waterstof gemixt met andere gassen.

Emissie vrij te gebruiken

Het grote voordeel van waterstof is dat het een puur gas is. Het bestaat alleen maar uit waterstofatomen. Hierdoor komt bij het gebruik van waterstof  geen schadelijke gassen vrij zoals CO2 vrij. Het enige dat vrij komt is zuurstof en water.

Energie van de toekomst

Waterstof wordt ook wel de ‘ energie van de toekomst’ genoemd. Dat komt doordat waterstof:

  • milieuvriendelijk gemaakt kan worden uit groene zon of wind energie;
  • goed kan worden opgeslagen, bijvoorbeeld in cylinders maar ook in ondergrondse zoutcavernes. Zo gaar er op een zonnige dag geen groene energie meer verloren.
  • veelzijdig gebruikt kan worden, zoals voor transport, gebouwde omgeving en in de industrie
  • Emissie vrij is: bij gebruik van waterstof komt vrijwel alleen water(damp) vrij en geen CO2.

Bovendien kan waterstof, met niet al te ingrijpende aanpassingen, gebruik maken van alle ondergrondse gasleidingen die nu aardgas gebruikt worden. Hierdoor ligt er al een heel ondergronds distributienetwerk op het waterstof klaar! De ombouwkosten worden door Gasunie geschat op ca. 1,5 miljard, ofwel nog geen 250 euro per gasaansluiting.

error: