Alliander heeft een elektrolyser installatie besteld bij Green Hydrogen Systems voor een zonnepark van GroenLeven in Oosterwolde. In 2021 moet er groene waterstof in Friesland geproduceerd worden.

In 2019 is het initiatief genomen om een waterstofpilot te starten bij het zonnepark in Oosterwolde. Er is door Alliander een belangrijke stap gezet in deze pilot. Zij hebben na een aanbestedingstraject gekozen voor Green Hydrogen Systems uit Denemarken als leverancier van de elektrolyser. De elektrolyser wordt aangevuld met een compressor van leverancier Howden. De gekozen elektrolyser is een modulair systeem, waarbij drie standaard elektrolyse modules gekoppeld worden tot een elektrolyser van 1,4 Megawatt. De compressor zorgt ervoor dat de geproduceerde waterstof samengeperst wordt tot 300 bar en opgeslagen wordt in tubetrailers. Op die manier kan het waterstof vervoerd worden.

Projectleider Ben Tubben vertelt: “De pilot in Oosterwolde geeft de mogelijkheid ervaring op te doen met de toepassing van een elektrolyser op het gebied van bijvoorbeeld besturing, regelbaarheid en veiligheid. Daarnaast willen we onderzoeken hoe de hele waterstofketen werkt, welke afspraken met stakeholders gemaakt moeten worden en welke wet- en regelgeving nodig is. De installatie zal naar verwachting medio 2021 in gebruik worden genomen”.


Bron: Alliander

Categorieën: Elektrolyse

1 reactie

M Maatoke · 3 juli 2021 op 16:53

Zonnepanelen/Waterstof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: