De Australische startup H2X Global lanceert eindelijk zijn brandstofcel elektrische voertuig Warrego. Het voertuig ondergaat momenteel in Nederland de laatste validatie- en verificatietestprocedures voor toelating op de Europese weg. Het bedrijf zegt dat het verwacht het model binnen negen maanden op de markt te hebben.

Opgericht door voormalig BMW- en Volkswagen-directeur Brendan Norman, onthulde H2X Global in 2020 ontwerpen van een reeks waterstofvoertuigen, waaronder een SUV, bestelwagens en een tractor. Er zijn in de ontwikkeling van de nieuwe voertuigen vertragingen ontstaan door problemen in de toeleveringsketen. De eerste release van de Warrego is een soort “demonstratievoertuig”. De opgedane kennis van de pick-up zal de basis zijn voor de aankomende geheel nieuwe H2X Darling Delivery Van. De verwachting is dat het bedrijf in 2024-2025 met de bestelwagen op de markt komt.

De eerste release van de Warrego met vierwielaandrijving heeft een 260 kW elektromotor en een 60 kW brandstofcel. Deze zit aangesloten op een hybride batterij / supercondensator elektrisch aandrijfsysteem. Het voertuig heeft een geremd trekvermogen van 2.500 kg.

Aan boord ligt een 700-bar type 4 waterstoftanksysteem gemaakt van geavanceerde polymeer- en koolstofvezel. Met de volle tanks is er een actieradius van meer dan 450 kilometer mogelijk.

De startprijs van de Warrego zal naar verwachting 189.000 Australische dollars zijn (ruim 127.000 euro).


Bron: H2X Global

Categorieën: Auto

1 reactie

MIQUO BV, · 28 september 2022 op 23:11

Komt de Darling bestelwagen dan ook op de Nederlandse markt mss?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: