Zoals bekend, kan waterstof worden geproduceerd door middel van electrolyse van water of door methaan (aardgas) te splitsen in waterstof en CO2. Maar er is nog een derde, minder bekende optie: methaanpyrolyse.

Met methaanpyrolyse wordt waterstof uit (bio) methaan (aardgas) gemaakt met koolstof – en niet CO2 – als restproduct. En methaanpyrolyse heeft nog meer voordelen: Het is betaalbaarder dan de alternatieven, kost relatief weinig energie en levert een extra waardevol product op: koolstof.

Bij deze technologie wordt bij hoge temperatuur in een gesmolten metaallegering het (bio)methaan gesplitst tot waterstof en pure koolstof. De reactie heeft bij ongeveer 900 graden Celsius. De waterstof wordt aan de bovenkant afgevangen en het vaste koolstof komt bovendrijven.

De koolstof kan vervolgens gebruikt worden als additief voor staal, vulmiddel in autobanden, grafiet, kleurstof of bijvoorbeeld bodemveredelaar.

TNO/Voltachem verwacht dat deze technologie over enkele jaren marktrijp is. Ze zijn bovendien finalist van de Enlightenmentz 2019 verkiezing.


Bron: Petrochem

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: