De gemeente Utrecht heeft de primeur met de eerste Nederlandse waterstof straatveegmachine van Green Machines, de GM500H2 Hydrogen. De veegmachine wordt 100% aangedreven door groene waterstof, zonder uitstoot van CO2 of andere schadelijke stoffen.

In november 2020 introduceerde Green Machines de GM500H2 Hydrogen. In Nederland rijdt vanaf vandaag het eerste exemplaar op de Utrechtse werven. De brandstofcel in de machine gebruikt waterstof en zuurstof voor het opwekken van energie om te rijden en te vegen. Het bijzondere aan de waterstof veegwagen is dat er geen waterstof getankt wordt, maar gebruik gemaakt wordt van een flexibel cartridgesysteem, de zogenaamde H2-pod. Hierdoor hoeft er geen kostbaar tanksysteem te worden aangeschaft. De H2-pod zijn snel en veilig om te wisselen voor een volle waterstof wisselfles, waar en wanneer dat gewenst is.

Utrechtse wethouder Diepeveen (openbare ruimte) zegt: ‘Geweldig, dat we nu voor de dagelijkse reiniging van de binnenstad, waaronder voor de unieke werven, een schone, groene en duurzame techniek kunnen inzetten. Zo zetten we ook een innovatieve stap in het verduurzamen van ons wagenpark.’

Ook in de gemeente Amsterdam gaat van fabrikant Green Machines een duurzame veegmachine door de binnenstad rijden. Green Machines heeft in samenwerking met Van Campen Ecotechniek, Holthausen Clean Technology, Cleanmat Trucks B.V. en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) de machine ontwikkeld. De partijen gaan nu in de praktijk de voordelen van waterstof ervaren.


Bron: Gemeente Utrecht

Categorieën: Vrachtauto

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: