Vanmorgen om klokslag 7.45 werd het nieuwe duurzame ziekenhuis Rijnstate in Elst geopend. En wat het ziekenhuis ondermeer bijzonder maakt, is dat het waterstof gebruikt voor lokale energieopslag. De daarmee wordt het voor ca 60% zelfvoorzienend.

Zonlicht op de zonnepanelen vormt de basis voor de energievoorziening in Elst. De elektriciteit die hiermee wordt opgewerkt wordt direct gebruikt. Het overschot wordt omgezet in waterstof. In totaal kan 200 kg waterstof worden opgeslagen. Dit gebeurt in 2 tanks van 56m2 waarin onder ca 33 bar druk maximaal 100 kg kan worden bewaard.

Om de waterstof te maken, wordt gebruik gemaakt van een 100 kW elektrolyser van PowiDian

De warmte die vrijkomt bij de productie van waterstof, het ‘efficiencyverlies’ wordt gebruikt om het warme kraanwater op temperatuur te brengen.

6,7 MWh opslagcapaciteit

Wanneer er onvoldoende opbrengst van de zonnepanelen is, kan de waterstof weer terug worden omgezet in elektriciteit. Ook hiermee wordt de warmte die vrijkomt gebruikt om het warme kraanwater op temperatuur te brengen. In totaal kan er 200 kg Waterstof worden opgeslagen, dit staat gelijk aan 6,7 MWh. Uiteraard dient dit nog wel verrekend te worden met het conversieverlies bij de omzetting naar elektriciteit. Maar zoals gezegd een deel hiervan wordt als warmtebron gebruikt voor het kraanwater.

Nederlands ontwerp en realisatie

Nauw betrokken bij het ontwerp was Jan Pereboom van JP Energie systemen. En de eerste businesscase werd opgesteld door Hymatters uit Arnhem.

Als je meer over de achtergronden wilt weten, in januari 2022 namen we een podcast op over de plannen van het ziekenhuis:

Het ziekenhuis publiceerde zelf deze infographic over het ontwerp:


Foto’s © Jan Pereboom en Jesse de Groot. Infographic © Rijnstate

Categorieën: Energieopslag

1 reactie

Frank Conijn · 26 juni 2023 op 12:07

Mooi systeem! Alleen jammer dat de webmaster de infographic niet in het originele formaat heeft ingeplakt, want nu is het niet te lezen. Het originele formaat is op zich waarschijnlijk te groot voor de meeste computers, maar de weergave op het scherm kun je verkleinen. Dan kun je hem wel in origineel formaat downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *