Met vijf minuten tanken van Groningen tot Maastricht en terug rijden. Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar de waterstofauto HydroMotive 11 bewijst het tegendeel. Tijdens de Shell Eco-Marathon 2020 gaan ze het laten zien.

Vorig jaar werd er tijdens de Shell Eco-Marathon in Londen al een derde plaats behaald, met een verbruik van 692 kilometer op 1 liter brandstof (omgerekend naar benzine). Het doel voor komende race is om dat te gaan verbeteren.

De studenten werken niet alleen toe naar de race. Pr-manager Wilco Geutjes wil uiteindelijk waterstof op de weg te krijgen. “We moeten waterstof als een serieus alternatief gaan zien. Niet alleen in de toekomst, daar moeten we vandaag al mee beginnen. Alle nadelen van elektriciteit heb je niet met waterstof. Dit maakt waterstof niet alleen geschikt voor personenvervoer, maar ook voor de hele logistieke branche. De ontwikkelingen gaan razendsnel, al helemaal in Arnhem. Arnhem begint daarin echt dé hotspot van Europa te worden.”

Team manager van het studententeam, Boaz van der Hart: “Waterstof begint echt een ding te worden in de autobranche. Heel veel autobedrijven zijn tegenwoordig bezig over hoe de Nederlandse mobiliteit schoon, betaalbaar en beschikbaar blijft. Dit zie je terug in de nieuwe waterstofauto’s, die allemaal beweren dat je met de minste uitstoot zo ver mogelijk komt. Dit is ook goed, want de automobielbranche moet verduurzamen. Alleen door het toepassen van nieuwe technieken valt er nog veel te winnen voor waterstofauto’s. Door gebruik te maken van nieuwe technieken en materialen wordt de HM 11 van dit jaar lichter en duurzamer!”

Dit jaar doet de HAN Hydromotive voor de 11e keer mee aan de Shell Eco-Marathon. Zij zijn de enige hogeschool tussen de Europese universiteiten.

Samenwerking en bijeenkomst

Over samenwerking geeft van der Hart aan: “Er is de afgelopen jaren door eerdere teams samen met de HAN een mooi netwerk opgebouwd. Onze partners helpen met meedenken over technieken, materialen of het ontwerp van de auto. Ook sponsoren ze materialen of leveren ze een financiële bijdrage. Samen met een sterk netwerk zet het studententeam van de HAN, Hydromotive, waterstof op de kaart”

Voor de partners en geïnteresseerde is er op 5 februari 2020 een netwerkborrel. Op dit evenement zal het team vertellen over wat al bereikt is en welke ambities er voor de komende Shell Eco-Marathon zijn.


Bron: Hydromotive

Categorieën: Auto

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *