OV-bureau Groningen- Drenthe en Qbuzz hebben tien waterstofbussen besteld die rondom Emmen worden ingezet. Hiermee geven zij een impuls aan de ontwikkeling van energiehub GZI Next.

Met de aanschaf van de tien waterstofbussen zetten OV-bureau Groningen- Drenthe en Qbuzz in op milieuvriendelijk busvervoer in de regio Emmen. De bussen rijden in de regio zonder lokale CO2-uitstoot. De actieradius van een bus is ongeveer 350 km op een volle tank.

De waterstofbussen kunnen worden aangekocht dankzij geld vanuit de Europese Unie (Jive2) en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Tevens steunt de provincie Drenthe de aanschaf van de waterstofbussen, omdat die de productie en gebruik van waterstof in Drenthe bevorderd en het een impuls heeft aan de de ontwikkeling van GZI Next.

De GZI is de oude gaszuiveringsinstallatie van de NAM in Emmen die is omgebouwd tot energiehub GZI Next. Met de bestelling van de tien bussen komt de bouw van een groene waterstoffabriek op het GZI Next-terrein een stap dichterbij.

Shell gaat een waterstof tankstation op het GZI Next-terrein bouwen voor de bussen en werkt daarnaast aan de ontwikkeling van de 10MW waterstoffabriek. Hier kan de groene waterstof voor de bussen lokaal geproduceerd worden uit het zonnepark op het terrein. De waterstofbussen in Emmen zullen naar verwachting 60 tot 90 ton groene waterstof per jaar gebruiken.


Bron: Provincie Drenthe

Categorieën: Bussen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: