In 2019 presenteerde onderzoekers van de KU Leuven baanbrekende waterstofpanelen. Een aantal van die panelen staan sinds kort op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht om verdere testen uit te voeren.

Eerste project ervaringen

De waterstofpanelen van de KU Leuven werden in 2019 voor de eerste keer aan het grote publiek getoond. Het paneel vangt vocht uit de lucht en gebruikt energie van de zon om watermoleculen te splitsen in waterstof en zuurstof. De afgelopen jaren zijn de panelen in een realistische leefomgeving getest op de daken van een woning in Oud-Herverlee. De werking van het paneel werd nauwgezet gevolgd en heeft de onderzoekers inzichten gegeven over o.a. de invloed van weersomstandigheden. De geproduceerde waterstof werd niet lokaal opgeslagen en gebruikt, omdat dit niet toegestaan was.

Vervolgonderzoek ‘gaskwaliteit’

Met de testopstelling bij Fluxys in Anderlecht wordt dit jaar gekeken naar de kwaliteit en de samenstelling van de geproduceerde waterstof door het jaar heen. Onderzoekers verwachten dat die zal veranderen doorheen het jaar en doorheen de dag, naarmate de weersomstandigheden wijzigen. Het laboratorium van Fluxys is een expertisecentrum in de volumemeting van gassen en het analyseren van de samenstelling van gassen.

Hierbij een link naar een rapportage van VRT nieuws over het vervolgonderzoek.

“De waterstofpanelen staan in verschillende oriëntaties opgesteld,” zegt Jan Rongé, postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven. “De metingen en analyses in het Fluxys-laboratorium zullen ons tonen welke variaties in het productieprofiel en de samenstelling van de waterstof optreden naar gelang van de oriëntatie van de panelen, de weersomstandigheden, het moment van de dag en de seizoenen. Met die gegevens kunnen we de technologie verder verfijnen.”

The Solhyd project

De activiteiten van de ontwikkeling van de waterstofpanelen van het KU Leuven-team zijn ondergebracht in ‘The Solhyd project’. Alle informatie over het project is te vinden op de website: www.solhyd.org. Rongé geeft aan dat de panelen nog niet besteld kunnen worden, omdat een goed product ontwikkelen immers tijd kost. Het project wordt door de Vlaamse overheid ondersteund via het Moonshotprogramma. Dit geeft financiële ruimte voor opschaling.


Bron: Solhyd


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: