In de Lochemse wijk Berkeloord zal eind 2020 naar alle waarschijnlijkheid door Alliander een proef gehouden worden verwarming van woningen door middel van waterstof CV ketels. Hiervoor zal gebruik gemaakt gaan worden van de HR CV ketel van Remeha. Deze ketel wordt momenteel in de praktijk getest in een appartementencomplex in Rozenburg.

Aandachtspunten

Het is nog niet 100% zeker dat de proef doorgaat, aangezien er zowel op technisch, organisatorisch als juridisch/vergunningen vlak nog wel wat aandachtspunten zijn die moeten worden uitgezocht. Maar het netwerkbedrijf Alliander is positief.

Ook is nog niet bekend hoe de benodigde waterstof wordt geleverd. Er wordt gekeken naar de oplossing die momenteel in Rozenburg wordt gebruikt: lokaal produceren uit groene stroom. Maar ook vanuit extern aanleveren is een mogelijkheid die onderzocht wordt.

Vanuit de bewoners zelf

Opmerkelijk is dat het initiatief is ontstaan vanuit de bewoners zelf. Alliander heeft het initiatief opgepakt in samenwerking met LochemEnergie, Remeha en de bewoners vereniging Berkeloord.

Berkeloord wordt onder meer geschikt geacht voor een proef omdat er relatief veel oudere woningen staan die niet optimaal zijn geïsoleerd. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor het aanbrengen van een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Door gebruik te maken van CV ketels op waterstof hoeven geen grote isolatie investeringen gedaan te worden,

5 jaar

De pilot duurt vijf jaar. Daarna wordt gekeken of de proef kan worden voortgezet/uitgebreid of dat de bewoners toch op zoek moeten naar andere alternatieven om hun huizen te verwarmen.


Bron: Installatie.nl en Lochems nieuws
Foto: Michielverbeek – Own work

Categorieën: Verwarming

1 reactie

Joop van Muilekom · 18 juli 2021 op 17:24

Met behoud van het huidige gas-
net waterstof leveren
In grote delen van Nederland, zo mogelijk in meerdere plaatsen, in Arnhem bv Park Bellevue Arnhem West

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: