Onder de naam ‘H2Watt’ is het Nederlandse-Duitse waterstofsamenwerkingsproject van start gegaan. Het eerste proefproject is het ombouw van een watertaxi met een brandstofcel op waterstof.

Vorige week is het H2Watt -project officieel gestart. FME in Groningen en Maritime Kompetenzzentrum (MARIKO) uit Leer (Duitsland) willen door middel van dit project de economieën aan beide zijden van de grens voorbereiden op de nieuwe eisen en mogelijkheden op gebied van waterstof. Ook willen zij de technologische ontwikkeling en kennisoverdracht op het gebied van de waterstofeconomie bevorderen.

H2Watt

Naast MARIKO en FME zijn tien andere Nederlandse en Duitse partners uit verschillende sectoren bij het project betrokken. Het doel van het consortium is het ontwikkelen van een intelligent energieverzorgingssysteem dat kan dienen als ‘blauwdruk’ voor grotere gebieden.

De eilanden Ameland (NL) en Borkum (D) zullen ‘echte laboratoria’ worden waar competenties, processen en systemen voor de efficiënte productie, opslag, transport en gebruik van waterstof ontwikkeld zullen worden. Het project zal voor de twee deelnemende eilanden de weg richting ‘emmisievrij eiland’ vrij maken. Door sectoren te koppelen (mobiliteit en warmte) kan een omschakeling naar een klimaatneutrale energievoorziening economisch worden gerealiseerd.

De totale kosten van het H2Watt-project bedragen 2,2 miljoen euro. In het kader van het INTERREG V A-programma is ongeveer 0,9 miljoen euro aan EU-middelen beschikbaar gesteld.  De looptijd van het project is 2 jaar.

Watertaxi op waterstof

Het eerste proefproject is een watertaxi op waterstof. De huidige watertaxi naar Ameland wordt omgebouwd. Er wordt een brandstofcel op waterstof ingebouwd.


Bron: FME

Categorieën: Scheepvaart

2 reacties

Dierickx · 19 september 2019 op 19:57

Welke installatie heeft men hiervoor nodig?

    Frank Mietes · 23 september 2019 op 08:00

    Simpel gezegd: een waterstof brandstofcel en opslagtanks. Als je meer informatie wilt, kan je contact opnemen met ons en we leggen het graag aan je uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: