De Britse start-up Drift Energy heeft een technologie ontworpen om tijdens een zeereis aan boord groene waterstof te produceren. Voor de kust van Brightlingsea, Essex zijn de eerste succesvolle proefvaarten uitgevoerd met een draagvleugelcatamaran.

Technologie

Drift combineert energieopwekking, -opslag en -distributie op hoogwaardige zeilschepen. Voor de kust van Brightlingsea is afgelopen maand Drift’s nieuwe technologie op open zee uitgetest. De technologie van Drift werkt als volgt: Bij snelheden tot 25 knopen (iets minder dan 30 mph) draait een propeller onder de golven, die op zijn beurt een turbine aandrijft en elektriciteit produceert om water in waterstof en zuurstof te splitsen.

Positieve resultaten testvaart

Op basis van een testvaart van twee uur slaagde de onderzoekers erin om zes liter schone groene waterstof te produceren. De proef was zo succesvol dat het energiejacht beter presteerde dan verwacht en meer dan tien keer meer hernieuwbare gas had kunnen produceren. Bij deze proef is een voorgevulde tank met water gebruikt, maar in de toekomst zal zeewater opgepompt worden en aan boord ontzilt worden.

Algoritme

Drift zegt dat zijn aanpak efficiënt is, omdat zijn boten de wind kunnen volgen, in plaats van te wachten tot de wind naar hen toe komt. Het “geheime ingrediënt” om deze efficiëntie te bereiken, zei het bedrijf, is kunstmatige intelligentie. Drift werkt samen met het in Londen gevestigde AI-bedrijf Faculty om routes rond de Atlantische Oceaan uit te stippelen met de beste windomstandigheden.

Met behulp van een dergelijk algoritme – dat weersvoorspellingen en zeeomstandigheden gebruikt om in realtime van koers te veranderen – heeft de faculteit berekend dat een zevendaagse reis van New York naar Penzance een bezettingsgraad (het deel van de tijd dat de boot maximale energie produceert) van 72,5 procent zou opleveren. Ter vergelijking: een stationair offshore windpark, dat alleen energie produceert als de wind precies in zijn richting waait, heeft een bezettingsgraad van 39 procent.


Bron: Drift Energy

Categorieën: Scheepvaart

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: