Gisteren heeft wethouder Rik van der Linden van gemeente Dordrecht onder grote belangstelling het waterstoftankstation van Greenpoint in Dordrecht geopend. Op het openbare tankstation zijn tankdispensers op 350 en 700 bar.

Het eerste waterstoftankstation in de regio Drechtsteden ligt aan de de Laan der Verenigde Naties in Dordrecht (langs de A16). Dit station is gerealiseerd in samenwerking met HyStream en Koninklijke Van Twist.

Resato heeft de waterstoftankinstallatie geleverd. De waterstoftanks, compressoren en andere onderdelen zijn volledig onder de grond weggewerkt. Het is Europa’s eerste waterstoftankstation waar de waterstofinstallatie op deze manier volledig aan het zicht onttrokken wordt. De ondergrondse betonnen bak van 21 bij 8 meter is nu nog open en afgezet met bouwhekken, maar dat is een tijdelijke oplossing. De betonnen bak van vier meter diep wordt in de toekomst nog afgedekt met een horizontaal hek over de bak, zodat de installatie zichtbaar blijft maar er geen valrisico is.

“Rijden op waterstof is – naast elektrisch – de enige oplossing voor emissieloze mobiliteit. Een groot voordeel is het rij- of beter gezegd tankgemak: het tanken van waterstof gaat even snel en eenvoudig als bij benzine. Nadelig is dan weer dat er vandaag nog niet veel tankstations zijn. Dat kip-ei verhaal willen we met dit tankstation doorbreken.”

Stan van Kessel, projectleider bij de Van Kessel groep

Waterstoftrailers zullen het station bevoorraden. Via een bovengrondse installatie wordt het gas getransporteerd naar de hogedruk cilinders onder de grond. Voor de transport laat Van Kessel nieuwe trailers ontwikkelen door Hexagon Purus.


Bron: Greenpoint

Categorieën: Tanken

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *