In het Innovathuis zijn innovatieve en duurzame oplossingen gecombineerd in één woonhuis. In de woning staat bovendien de eerste waterstofinstallatie in de Benelux waarmee zonne-energie wordt omgezet in groene waterstof voor seizoensoverbrugging van de energiebehoefte.
Innovathuis
In Stad aan ‘t Haringvliet is na een jarenlange voorbereiding een nieuwbouw eengezinswoning geopend die in de toekomst geheel zelfvoorzienend moet zijn. Tea Both, wethouder Goeree-Overflakkee, vertelde vol trots over het huzarenstuk wat er in haar gemeente is opgeleverd. “Dit past precies bij de ambitie van duurzaamste gemeente/eiland van Nederland”.
Het huis zit vol met de nieuwste snufjes. Het doet ons denken aan het ‘Huis van de Toekomst’ uit 1989 van Chriet Titulaer. In het Innovathuis treffen we onder meer aan:
- Waterstofopslag; voor seizoensoverbrugging
- Energieopslagsysteem; energie voor korte periode opslaan om later te gebruiken
- Circulaire douche; bespaart tot 80% warm tapwater
- Slim ventilatiesysteem; maximale warmteterugwinning
- Deurcommunicatie; op afstand deuren openen en vergrendelen
Solenco PowerBox
Solenco Power hebben het waterstofsysteem Solenco Powerbox geleverd voor de woning. “De overtollige energie van de zonnepanelen wordt omgezet in waterstof en onder hoge druk opgeslagen voor de periode waarin het weer benodigd is. De Powerbox maakt van de waterstof weer energie en warmte. Met deze toepassing ben je volledige onafhankelijkheid van het elektriciteits- en gasnetwerk” verteld Hugo Vandenborre, Founder en CEO van Solenco Power.
in de toekomst kan de Powerbox gaan bestaan uit een zgn. omkeerbare brandstofcel die zowel voor de productie van waterstof als voor het genereren van elektriciteit kan worden gebruikt. In de huidige versie zitten nog een aparte elektrolyser en brandstofcel.
De Powerbox beschikt ook over een katalytische verwarmings eenheid. Deze kan warmte opwekken uit waterstof, welke gebruikt kan worden om de begane grond van het huis van warme te voorzien. De overige verdiepingen worden verwarmd door middel van elektrische radiatoren.
De geproduceerde waterstof kan worden opgeslagen in 24 50 liter opslagtanks die zich achterin de tuin bevinden. Momenteel nog onder relatief lage druk van ca 15 bar, maar testen tot ca.60 bar zitten al in de planning. De cylinders zijn overigens goedgekeurd tot een druk van 300 bar.
Proefbewoners
De eerste 6 maanden zal de woning gebruikt worden voor testen, demonstraties en rondleidingen. Het is de bedoeling dat na deze periode daadwerkelijk mensen in het huis gaan leven. Met deze proefbewoners kan optimaal worden bepaald hoe alle innovaties in het dagelijks leven bevallen.
4 reacties
Henk van Elten · 24 maart 2020 op 18:42
ik denk er over om in een woning ( type platte bungalow) waterstof als energieopslag te gaan gebruiken icm met zonnepanelen. Wellicht kan hierin geadviseerd worden of kan het als een pilotproject dienen. Innovatieve en/of ondersteunende reacties zijn welkom.
R.Blijlevens · 6 februari 2021 op 11:45
Zou willen weten of een rijtjes huis in een woon wijk uit 1900 op waterstof kan koken en verwarmen
Frank Mietes · 9 februari 2021 op 10:35
Dit kan in de toekomst zeker. Alhoewel koken op inductie ook een prima alternatief is.En dat kan nu al.
Stedin test waterstofketels in 14 oude (leegstaande) woningen | Duurzaam energienieuws, WattisDuurzaam.nl · 17 juni 2020 op 17:01
[…] elders in het land consortia nagenoeg zinloze proeven doen met nieuwbouw op waterstof, doet Stedin gelukkig een pilot in dat deel van de woningvoorraad waar waterstof wel […]