Bij het transformatorstation van Windpark Zeewolde willen ze een energieopslag in twee megabatterijparken aanleggen en een waterstoffabriek bouwen. Voor de aanleg van het duurzame energiepark is de vergunning voor de batterijparken in de pocket en is de vergunningsprocedure voor de 15 MW waterstoffabriek opgestart. De eigenaren van het project zijn 200 boeren, bewoners en ondernemers uit het buitengebied van Zeewolde.

Megabatterijparken

Het eerste batterijpark komt naast het transformatorstation van Windpark Zeewolde te liggen. Dit batterijpark omvat 2.000 m2 en krijgt een capaciteit van 65 megawattuur. De opgeslagen energie staat gelijk aan het gemiddelde elektriciteitsverbruik van zo’n 12.000 huishoudens.

Rolls-Royce Power Systems gaat het project realiseren en levert het grootschalige batterijopslagsysteem. De bouw begint in juli 2024. Naar verwachting is de batterij in het najaar 2025 gereed voor gebruik.

“Wanneer het hard waait en onze windturbines veel energie opwekken, slaan we hier de opgewekte elektriciteit op. Dit voorkomt netcongestie: overbelasting van het hoogspanningsnet doordat er te veel elektriciteit wordt aangeboden. Op momenten dat het juist niet waait, leveren onze megabatterijen toch groene elektriciteit aan het net.”

Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, directeur van Windpark Zeewolde

Een tweede batterijpark naast het transformatorstation betreft batterijproject BES Vogelweg Zeewolde. Dit project is van een ontwikkelaar en omvat 2.400 m2. Ook dit project is definitief vergund, maar er zijn nog geen tijdslijnen bekend.

Waterstoffabriek

Bij het windpark willen de partners ook een 15 MW waterstoffabriek bouwen. De vergunningsaanvraag is hiervoor inmiddels aangevraagd. De fabriek komt op een terrein van 12.000 m2 en wordt maximaal 6 meter hoog. De geproduceerde groene waterstof wordt opgeslagen in 10 meter lange gasflessen op druk die naar de klanten gaan. Naar verwachting start de bouw in 2026. De intentie is om daarna een tweede waterstoffabriek te bouwen, met een capaciteit van 75MW.

“De stroom van de windturbines die in de fabriek binnenkomt, wordt straks omgezet in groene waterstof. Dat is duurzame brandstof voor zware vrachtwagens en zwaar bouwmaterieel. Ook betekent deze fabriek een mooie stap richting een fossielvrij landbouwgebied van Zeewolde, omdat zware trekkers niet langer fossiele diesel hoeven te gebruiken.”

Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma

Bron: Windpark Zeewolde

Categorieën: Waterstofproductie

1 reactie

Gerbrandt · 22 mei 2024 op 11:39

Dus we gaan de laatste ruimte en open velden in Nderland volstoppen met molens en lelijke gebouwen om handelswaar te creëren voor de export met natuurlijk weer de nodige aandeelhouders ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *