Medio november krijgt het DreamHûs in Delft een aansluiting op een ondergrondse waterstofnet. De tijdelijke bewoners van het huis gaan de woning volledig verwarmen met waterstof. In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast.

Het DreamHûs is onderdeel van een replica jaren-70 woonblok op het terrein van fieldlab The Green Village van de TU Delft Campus. In oktober 2018 is gestart met aanleg van een waterstofnet voor tests en pilots op het fieldlab. Dit jaar heeft Omgevingsdienst Haaglanden toestemming gegeven om het lokale waterstofnet te gebruiken in de proefwoning. Door individuele aansluiting op het lokale waterstofnet kunnen de bewoners hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen.

H2@Home gaat intensief testen en er zullen incidenteel calamiteitenoefeningen plaatsvinden. Sensoren in de woning meten onder meer druk en temperatuur en de leidingen worden gecontroleerd op met name trillingen en lekkages. Tevens worden nieuwe modules getest, zoals een beveiliging die de waterstoftoevoer bij eventuele lekkage meteen afsluit. De proef wordt in juli 2022 afgerond.


Bron: H2@Home

Categorieën: Gebouwde omgeving

2 reacties

Ton Ottevanger · 15 november 2021 op 12:21

hoera, eindelijk

Ruud van de Leur · 17 november 2021 op 14:04

Geweldig ,had al veel eer moeten gebeuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: