Enexis Groep en woonstichting Groninger Huis sluiten volgend jaar bij wijze van proef maximaal 40 woningen in Wagenborgen aan op een waterstofnetwerk.

Projectdoel

Het gaat in Wagenborgen (provincie Groningen) om het eerste waterstof woonproject van Nederland in een jaren 70 woonwijk. Met de WaterstofWijk willen netbeheerder Enexis en woonstichting Groninger Huis aantonen dat waterstof, naast restwarmte, groen gas en all-electric, één van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is.

Betrokkenheid bewoners

Er zijn veertig woningen in Wagenborgen geselecteerd om deel te nemen aan het project. Op dit moment hebben ruim dertig bewoners toegezegd mee te willen doen aan WaterstofWijk Wagenborgen. Het grote draagvlak is bereikt door de bewoners persoonlijk uitleg te geven over het project en inzicht te geven wat het voor hen betekent.

Wethouder duurzaamheid Meindert Joostens van de gemeente Eemsdelta: ‘De gemeente Eemsdelta is positief over het project en we werken daaraan graag mee. Dit is belangrijk voor de lange termijn verkenningen in de zoektocht naar nieuwe energievormen. Voor een succesvolle energietransitie is draagvlak van inwoners heel belangrijk. Daarom verheugt het ons dat al 30 gezinnen zich voor de pilot hebben aangemeld. Samenwerking tussen diverse partijen en bewoners is hierin de sleutel tot succes. Daar is dit unieke project een mooi voorbeeld van’.

Projectfases

Energiewacht zal voor aanvang van de aanleg van de waterstofleiding de woningen uit de jaren 70 eerst isoleren tot energielabel niveau B. De woningen gaan verwarmd worden met een hybride warmtepomp van Intergas. Deze hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt. De woningen krijgen zonnepanelen en de bewoners gaan inductiekoken. De benodigde waterstof wordt lokaal geproduceerd en opgeslagen door een lokaal gevestigd agrarisch bedrijf. De ervaringen uit dit project geeft de deelnemende partijen essentiële ervaringen over de mogelijkheden van waterstof in de gebouwde omgeving.


Bron: Groninger Huis

Categorieën: Gebouwde omgeving

4 reacties

Klaas · 8 maart 2021 op 11:11

VRAAG: gaat dit project daadwerkelijk over H2?
In Wagenborgen en Nieuwwolda loopt nl ook een project “Nieuwborgen” dat naar groen gas opgewekt gas uit een biovergister gebruikt.
Dat project is ca 2 weken geleden uitgebreid in het nieuws geweest

  Frank Mietes · 8 maart 2021 op 12:10

  Beste Klaas,

  Dank voor je reactie. Doel van dit project is om aan te tonen dat waterstof, naast restwarmte, groen gas en all-electric, één van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is. Dus naast groen gas wordt ook het gebruik van waterstof getest.

   dirk · 8 maart 2021 op 23:38

   wat u vertelt is niet eens waar . waterstof word niet bij de boer gemaakt dat kan helemaal niet daar is veel stroom voor nodig . bij de boer word bio gas gemaakt voor stroom want het bio gas kan niet drekt op het net . bio gas en waterstof en gewone gas kunnen samen niet door een leiding

    Frank Mietes · 9 maart 2021 op 09:24

    Dit is wat Enexis Groep en woonstichting Groninger Huis hebben aangegeven. Zie ook hun persbericht (onderaan het artikel). Het staat er letterlijk in. Het is bij u om de hoek, dus u kunt het daar verder navragen.
    Daarnaast kan waterstof en (bio)gas technisch gezien prima door 1 pijplijn. Als je het aan het eind maar weer van elkaar scheidt. De voorkeur heeft het echter niet, omdat deze techniek vrij kostbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *