Deze week vindt in Rotterdam Ahoy het grootste waterstof evenement van Europa plaats. Wij namen een kijkje en gingen op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen op de beursvloer.

In de nieuwe wereld draait het niet om woorden maar om daden. Dit oude geschrift is nog altijd actueel, zeker als het om de energietransitie gaat. Daarom sloegen we dit jaar de Summit over en bezochten we de Exhibition beursvloer. Een beursvloer die elke jaar groter en belangrijker wordt. Veel exposanten vertelden dat ze na afsluiting van dit jaar direct een optie zouden gaan nemen voor komend jaar.

Landen paviljoens

De landen paviljoens waren dit jaar nadrukkelijk aanwezig. De mooiste plek was vergeven aan Nederland, recht voor de ingang van de beursvloer kon je deze niet missen.

Landen als India en Australië waren prominent aanwezig met zeer grote stands. Hierin lieten ze met maquettes, foto’s landkaarten en artist impressions lieten zien welke plannen er zijn.

Maar ook Finland, Zwitserland, Chili, Korea, Zuid Afrika en tal van andere landen lieten hun plannen zien. Vaak op gebied van productie van groene waterstof en in sommige gevallen, zoals India, ook op gebied van toepassing in de (staal) industrie.

China had geen eigen stand maar er waren opvallend veel Chinese producenten van waterstof onderdelen op de beursvloer aanwezig. En dat bevestigt wel ons beeld dat Europa moet uitkijken om niet de koppositie op gebied van waterstof te gaan verliezen.

Warmtewisselaars

Verder viel op dat er veel producenten van warmtewisselaars aanwezig waren. Deze units kunnen gebruikt worden om het beruchte efficiency probleem van waterstof systemen aan te pakken. Immers, bij de omzetting van waterstof in elektriciteit wordt grofweg de helft van de waterstof omgezet in warmte in plaats van elektriciteit. En als je met deze warmte niets doet, is dit verloren efficiency. Door een warmtewisselaar te gebruiken (zoals bijvoorbeeld bij het Rijnstate project in Elst), laat je deze warmte niet verloren gaan, maar zet je deze nuttig in waardoor de systeem efficiency veel en veel beter wordt.

Opslag en transport

Ook het transport en opslag van waterstof kreeg de nodige aandacht op de beursvloer. Nieuws voor ons was dat de bouw en ontwikkeling van de ACE waterstof import terminal in Rotterdam was uitgesteld. Een van de partijen, HES International, heeft zich terug getrokken waardoor het consortium op zoek moet naar een nieuwe lokatie.

Verder een aantal partijen die zich richten op het vloeibaar maken van waterstof of op waterstof dragers zoals ammoniak en methanol. In de stand van Fraunhofer werd mooi in beeld gebracht wat de volume voordelen van de diverse dragers zijn. Opvallende afwezige was hun eigen pasta. Deze ontwikkeling is gestopt.

Verbrandingsmotor

Opvallende afwezige was de verbrandingsmotor op waterstof. In 2022 toonde CMB.tech nog hun wereldpremière:een 2000kW waterstof verbrandingsmotor. Dit jaar hebben we geen verbrandingsmotoren kunnen ontdekken. Vreemd omdat er steeds meer partijen zijn die zich juist voor de transportsector hierop richten, zoals DAF, MAN en ook Toyota.

Ook vandaag nog

Nieuwsgierig geworden? De beursvoer is tot en met vandaag gratis te bezoeken in Ahoy Rotterdam. Vooraf registreren is niet nodig, dat kan ook ter plaatse.

Categorieën: Geen categorie

1 reactie

André · 15 mei 2024 op 12:03

Jammer dat ik dit nu moet lezen. Als ik dit
eerder geweten had was ik zeker gaan bezoeken.
Ik houdt deze nieuwsbrief continue bij en niet gezien.
Alleen een keer net edn hoge intree kosten??
Gr. André

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *