In Lelystad neemt Wageningen University & Research (WUR) de eerste waterstofheftruck in Nederland in bedrijf. Op het eigen terrein is een waterstofvulpunt aangelegd door Rijngas.

In de Flevoland rijdt sinds gisteren bij ACRRES een waterstof heftruck van Toyota Material Handling Nederland rond. De komende periode gaan ze ervaring opdoen bij het gebruik van de duurzame heftruck in de agrarische sector. Uit tests moet blijken of dit voertuig een goed alternatief is in vergelijking met diesel en elektrische uitvoeringen.

De heftruck heeft een tank voor ongeveer 1,5 kg waterstof. Dat is vergelijkbaar met ongeveer 15 liter diesel en hierop kan een flinke dag gewerkt worden. De waterstof in de tank is opgeslagen onder een druk van 300 bar.

Op het terrein in Lelystad heeft Rijngas een Easy Fill System geplaatst. De benodigde groene waterstof voor het vulpunt wordt aangeleverd in bundels van zo’n 50 kg. Op termijn is de wens om zelf groene waterstof op locatie op te wekken en ook lokaal in te zetten, bijvoorbeeld voor de heftruck De medewerkers hebben een training gevolgd over de werking van het vulpunt.


Bron: ACRRES

Categorieën: Bouwmachine

1 reactie

paul heijnen · 18 september 2021 op 12:57

Als je een waterstofvulpunt op eigen terrein van de WUR is, wat gaat de WUR als werkgever doen om de waterstofmobiliteit te bevorderen onder eigen personeel. De waterstoffiets is er al lang. Een eigen waterstoflfabriek in Wageningen? Kijk eens naar hoeveelheid mensen die de wur-gebouwen aandoen. Kijk eens naar de methodes waar waterstof in de wur-processen kunnen worden ingezet. Verzelfstandiging geeft kansen, waarom benut de WUR deze niet? De WUR heeft alle troeven in handen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *