In het Duitse Münster is een waterstofsysteem geplaatst voor seizoensopslag van zonne-energie op residentiële schaal. Het Nederlands bedrijf ProfiNRG heeft de installatie geplaatst.

De bedrijfshallen van Arno Tilsner in het Duits Münster heeft al sinds 2012 5 kWp zonnepanelen op het dak. Arno wilde graag de overtollige energie opslaan in waterstof. In februari 2019 kwam hij in gesprek met o.a. Enapter en ProfiNRG. Daarna ging het allemaal heel snel. Inmiddels is er een power-to-power systeem op de boerderij.

Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen meer energie dan het bedrijf en de aangrenzende woning verbruiken. De overtollige energie wordt gebruikt om waterstof te produceren. Een installatie van Enapter zet de zonne-energie om in waterstof. De waterstof wordt opgeslagen in 12 cilinders onder een druk van 30 bar. De waterstof wordt via een brandstofcel weer omgezet in elektriciteit. De Enapter installatie is geplaatst door het Nederlandse ProfiNRG.

“Dit systeem is volledig modulair en kan aan elke situatie aangepast worden”, aldus Bert van Woudenberg (mede-eigenaar ProfiNRG). De eigenaar slaat hiermee de overtollige zonne-energie in de zomer op voor de winter waarin de zonnepanelen minder opwekken. Op deze manier komt de wens van de eigenaar in vervulling om volledig op eigen opgewekte energie te kunnen leven en daarmee zeker te zijn dat hij geen CO2 uitstoot. Naast elektriciteit levert het systeem ook warmte, deze kan onder andere gebruikt worden voor lage temperatuur toepassingen, zoals vloerverwarming.


Bron: ProfiNRG


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: