Er is deze week veel waterstof treinnieuws. Siemens Energy en Siemens Mobility gaan samen een waterstof infrastructuuroplossing voor spoorvervoer ontwikkelen. Tevens maakte Toyota bekend om samen met de East Japan Railway Company en Hitachi een waterstoftrein te ontwikkelen.
Siemens
Siemens Energy en Siemens Mobility hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om samen een gestandaardiseerde waterstof infrastructuuroplossing te ontwikkelen in de mobiliteitssector. De focus zal hierbij in eerste instantie liggen op treinen. Beide partijen zijn al langer bezig met deze ontwikkeling, maar door een herstructurering van de onderneming moest er een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten worden.
Siemens Energy brengt de systemen en oplossingen op de markt die nodig zijn voor de opwekking en levering van groene waterstof, terwijl Siemens Mobility zich richt op oplossingen voor spoorvervoer. Daaronder vallen onder andere het vereiste treinonderhoud en depotapparatuur. Door samen te werken kunnen Siemens Energy en Siemens Mobility treinklanten een complete oplossing bieden. De benodigde brandstofcellen zullen in samenwerking met Ballard Power Systems worden gemaakt.
De Mireo Plus H zal een actieradius van 800 km hebben, waardoor het goed in te zetten is in langafstand reizen door Europa. In 2021 moet de eerste versie gaan proefrijden.
“Onze samenwerking met Siemens Energy maakt de weg vrij voor duurzame en klimaatvriendelijke mobiliteit. Op deze manier kunnen we onze klanten ondersteunen bij het vervangen van hun diesel-aangedreven treinen die op niet-geëlektrificeerde spoorlijnen rijden door emissievrije waterstof-aangedreven treinen op de langere termijn. Samen met Siemens Energy kunnen we zelfs waterstof als ‘hydrogen as a service’-model aanbieden voor de levensduur van een trein”, zegt Albrecht Neumann, CEO Rolling Stock von Siemens Mobility.

Toyota
Toyota gaat samen met East Japan Railway Company en Hitachi de HYBARI ontwikkelen. Alle drie de partijen brengen hun eigen expertise in bij het project. De waterstoftrein met twee wagons wordt uitgerust met Toyota’s brandstofceltechnologie. De Japanse spoorwegmaatschappij is verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie. Hitachi bemoeit zich met bepaalde aandrijftechnologieën zoals de Power Converter en het lithium-ion batterijpakket van twee keer 120 kWh.
De trein zal een topsnelheid van 100 km/uur hebben en een actieradius van ongeveer 140 kilometer. Hij is uitgerust met vier units van elk vijf waterstoftanks. De totale capaciteit bedraagt 1.020 liter waterstof onder een druk van 700 bar. De brandstofcelunits leveren vier keer 60 kW aan vermogen. Naar verwachting beginnen de eerste testsessies rond maart 2022 over de Nabu-spoorlijn in Japan.

Bron: Siemens Energy en Toyota
0 reacties