Axpo en Rhiienergie hebben de eerste fabriek voor de productie van groene waterstof geopend in het Zwitserse kanton Graubünden. De 2,5 MW installatie bevindt zich naast de waterkrachtcentrale Reichenau in Domat/Ems en kan tot 350 ton groene waterstof per jaar produceren.

Met een klein halfjaar vertraging is bij de waterkrachtcentrale Reichnau een 2,5 megawatt waterstof productiefaciliteit geopend. De baanbrekende nieuwe installatie is rechtstreeks verbonden met de waterkrachtcentrale van Reichenau. De groene waterstof van de fabriek wordt geproduceerd door waterelektrolyse, met behulp van groene stroom van de naastgelegen waterkrachtcentrale. De fabriek produceert tot 350 ton groene waterstof per jaar en is daarmee de grootste fabriek in zijn soort in Zwitserland.

“De waterstoffabriek past perfect bij de inspanningen om het potentieel van groene waterstof in het Alpengebied te benutten en de inspanningen van het kanton om zijn klimaat- en energiedoelstellingen te bereiken.”

Dr. Carmelia Maissen, hoofd van de afdeling Infrastructuur, Energie en Mobiliteit van het kanton

De geproduceerde waterstof wordt in de fabriek gecomprimeerd, zodat deze in de toekomst gemakkelijk kan worden geleverd aan tankstations en industriële klanten. Daarnaast werkt Axpo met partners aan een waterstof passagierschip voor op het Vierwaldstättersee. Deze moet in 2025 in vaart genomen worden.


Bron: Axpo

Categorieën: Waterstofproductie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *