Het Zwitserse Destinus heeft een kleinschalig prototype van een autonoom hypersonisch vliegtuig gebouwd, genaamd Jungfrau. De vliegtuig maakt gebruik van waterstof als brandstof en kan in minder dan twee uur vracht tussen continenten vervoeren.

De hypervliegtuigen van Destinus zijn bijzonder. Niet alleen omdat ze met snelheden boven de geluidssnelheid vliegen en beperkt CO2 uitstoten, maar ook omdat ze autonoom gaan werken. In tegenstelling tot conventionele subsonische vliegtuigen is Jungfrau staartloos met een lage deltavleugelconfiguratie en negatieve dihedraal. Volgens Destinus zal zijn vermogen zo immens zijn dat hij veertig minuten voor de landing moet beginnen met remmen. Het specificeert dat Jungfrau met zijn supersonische snelheid ongeveer 800 kilometer in 40 minuten kan afleggen.

“Tegen het einde van volgend jaar zijn we van plan om de volgende editie van het prototype te vliegen dat is uitgerust met zowel de ATR-motor als een tweede waterstofraketmotor: dit zal de configuratie zijn voor onze bedrijfsvoertuigen,”

Mikhail Kokorich, CEO Destinus

Er zijn nog weinig technische details vrijgegeven. De verbrandingsmotor zal als brandstofbron gebruik maken van vloeibaar waterstof. Destinus verwacht dat het tegen 2027 een eerste gecertificeerd waterstof vrachtvliegtuig in commerciële dienst kan inzetten.


Bron: Destinus

Categorieën: Vliegen

1 reactie

Frank Conijn · 1 september 2022 op 11:27

Feitelijk zijn het twee vernieuwingen (voor zover supersoon een vernieuwing is) in één. Dat brengt een dubbel risico met zich mee dat het project mislukt. Vooral omdat supersoon vliegen al een keer mislukt is (de Concorde), helemaal als het gaat om vracht, vind ik dit dus een slecht doordacht project.

Men zou zich gewoon moeten richten op vliegen op waterstof en het supersone verhaal laten voor wat het is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *